Când instanțele se contrazic pe ele însele. Cazul Asociației Constanța Altfel

1
909
Zeița Themis, personaj mitologic ce reprezintă justiția. Balanța și sabia pe care le poartă sunt simbolurile dreptății. Are ochii legați, pentru a simboliza că „vede” cu cei interiori, care au abilitatea de a judeca faptele inculpaților pe baza unor concluzii interioare drepte, fără să fie influențată

Ar trebuie să fie simplu, ca în matematică. 1 + 1 fac întotdeauna 2. Din păcate, în viața reală, rezultatul nu este același, pentru că nu există reguli clare. Consecințele, după cum ne putem imagine, sunt grave și pot fi dezastruoase. Mai ales dacă ne referim la instanțele care împart – sau, mai bine zi – ar trebui să împartă dreptatea.

Cazul de față se referă la un complet de judecători din Constanța (nu la toți, Slavă Domnului) și la Asociația Constanța Altfel, vehiculul principal prin care Vergil Chițac, fost președinte a ajuns primar, funcție din care a putut să o numească city manager pe avocata Felicia Ovanesian.

Buzduganul principal al asociației a fost atacare investitorilor imobiliari. A fost cheia succesului pentru mai mulți politicieni (îl numim aici și pe Stelian Ion, USR, căruia notorietatea căpătată l-a propulsat în cercuri înalte).

Asociația continuă procesele, deși avocata Ovanesian s-a suspendat din barou. Sunt continuate de fosta ei asociată, Cristina Toxin, fostă judecătoare. Sediul cabinetului era, ultima dată când am verificat, la Felicia Ovanesian acasă. Într-un caz despre care am scris recent, Asociația Constanța Altfel a recuzat chiar un magistrat care fusese desemnat, aleatoriu, să judece cerere de recuzare. Exasperată probabil, judecătoare a aplicat o amendă judiciară în cuantum de 500 de lei asociației, bani pe care aceasta a afirmat că nu-i are. A făcut cerere pentru anulare.

Un alt caz ne-a atras apoi atenția. Unul în care un complet de judecată a recunoscut calitatea procesuală activă a asociației, după ce, cu câteva luni înainte, NU recunoscuse calitatea procesuală activă a asociației. Nu e nicio greșeală. O instanță a spus că 1 + 1 fac 2, apoi a afirmat că 1 + 1 fac 3, fără ca regulile sau planeta pe care s-a dat sentința să se fi schimbat.

Iată cum stau lucrurile pe scurt.

Într-un dosar din 2019, Asociația Constanța Altfel a chemat în judecată Consiliul Local Municipal și cel mai mare dezvoltator imobiliar din oraș și a solicitat anularea unei hotărâri de consiliu prin care s-a aprobat vânzarea directă a unui teren din Faleză Nord către concesionar. În octombrie 2020, Tribunalul Constanța a respins acțiunea asociației, pe considerentul că este inițiată de o persoană fără calitate procesuală activă. ONG-ul a declarat recurs, însă și acesta a fost respins de Curtea de Apel Constanța, pe 22 martie 2021.

Într-un alt dosar, Asociația Constanța Altfel a chemat în judecată Consiliul Local, primarul Constanței, Agenția de Protecție a Mediului și pe un anume investitor, persoană fizică. A cerut anularea unei hotărâri de consiliu municipal prin care s-a aprobat PUZ-ul Faleză Nord-Pescărie, care cuprindea și terenul la care ne-am referit mai sus,  În acest PUZ erau incluse atât terenul firmei la care ne-am referit mai sus, cât și terenul persoanei fizice, care obținuse autorizație pentru un bloc cu 6 etaje. Constanța Altfel a atacat PUZ-ul. În iulie 2020, acțiunea a fost respinsă de Tribunalul Constanța, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. ONG-ul a declarat recurs, iar dosarul a fost repartizat completului de la Curtea de Apel Constanța care s-a pronunțat și în primul dosar, cel din 2019.

În aprilie 2021, Constanța Altfel a depus o cerere de recuzare a tuturor judecătorilor din acest complet de judecată de la Curtea de Apel. Asociația a susținut că respingerea calității sale procesuale active în primul dosar a încălcat practica anterioară a Curții de Apel Constanța și practica ulterioară a Tribunalului Constanța. Asociația a folosit și o decizie recentă într-un recurs la interesul legii – RIL.

RIL-ul despre care vorbește îi este însă total împotrivă. Decizia nr. 8/2020 spune clar că ONG-urile nu pot iniția acțiuni în instanță decât dacă au calitate procesuală activă, adică dacă justifică un interes legitim sau o vătămare a drepturilor subiective. Cu alte cuvinte, o asociație nu poate ataca un PUZ pentru că așa vrea mușchii ei, scuzați-ne limbajul, pentru că i se pare că e o problemă, ci numai dacă este afectată, dacă drepturile sale sunt afectate. Practic, se restrânge foarte mult zona de acțiune în instanță, pentru că, în multe cazuri, vecinii blocurilor noi nu au dori să depună acțiuni în instanță. Pentru diverse motive – noi credem că electorale – unele asociații au făcut-o însă. Asociația a încercat din răsputeri ca decizia să nu fie adoptată. A trimis chiar un memoriu în care a cerut să aibă și pe viitor dreptul de a acționa în instanță pe oricine dorește.

În decizia de care vorbim sunt exprimat și opinii ale Curților de Apel din țară. Curtea de Apel Constanța apreciază că un act administrativ poate fi anulat numai sub condiția dovedirii că a produs reclamantului o vătămare.

Cu toate acestea, magistrații Curții de Apel au dat dreptate Asociației Constanța Altfel. Cererea de recuzare a fost respinsă în aprilie 2021, din lipsa unor dovezi palpabile, dar, pe în iulie 2021, completul de la Curtea de Apel a admis recursul promovat de Constanța Altfel! Dosarul a fost trimis spre rejudecare, Tribunalului Constanța.

Un complet se contrazice pe sine însuși la câteva luni distanță. Consecințele sunt deosebit de grave. Cum să mai aibă încrede omul obișnuit în instanță? Cum rămâne cu principiul previzibilității legii? În jurisprudența sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat importanța asigurării respectării cerinței de previzibilitate a legii, instituind în acest sens și o serie de repere pe care legiuitorul național trebuie să le aibă în vedere pentru asigurarea acestor exigențe. Evident că, în cazul de față, nu poate fi vorba de așa ceva.

Nu-i normal. Îi dăm dreptate actualului ministru al Justiției, surprins, în 2019, într-o înregistrare în cadrul partidului: „Să nu ajungem la mâna instanțelor, pentru că acolo e o doză de subiectivism, hazard și din păcate poți să mori cu dreptatea în mână.”

Cam asta e justiția în România: una subiectivă, care te poate omorî chiar dacă ai dreptate în mână. De ce este subiectivă? Aici trebuie să intervină instituțiile abilitate. Suntem siguri că vor descoperi lucruri interesante.

Cine ar pute să facă lucrul acesta? Există o instituție de care se tem mulți: Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Vor să o desființeze pentru că, spun ei, nu este normal ca magistrații să fie cercetați de o secție dedicată lor. Un DNA al pădurilor vor însă. Unde să se îndrepte un om, o firmă, o instituție căreia i s-a făcut o nedreptate în instanță? Mori cu dreptatea în mână, nu-i așa? SIIJ n-ar trebui să-i sperie decât pe cei care au a se teme.

Citeste mai mult pe Ct100.ro

1 COMMENT

  1. Si pt. drepturile comune ale unei comunitati – care evident ca nu are personalitate juridica si nici nu poate fi definita ca avand vreo, wtf?, calitate procesuala activa in caz de incalcare a drepturilor ei -, cine Dumnezeu mai lupta sa i le apere in instanta si cand anume?
    Probabil … NIMENI si NICIODATA?!?

    P.S. Daca eu, persoana fizica absolut benigna, constat o incalcare GRAVA SI EVIDENTA a drepturilor mele de cetatean ce observa ca, de ex., s-a dat aviz de construire a unei bodegi intr-un parc public in dispretul clar al legii cat si al cetatenilor prin neconsultarea acestora cu privire la aceasta constructie, cum oare e posibil ca o instanta sa-mi nege … dreptul meu procesual activ in aceasta speta de a actiona in justitie chiar primaria care a dat avizul incriminat?
    Se incalca flagrant legea si chiar interesele comunitatii si eu, ca sa pot avea, asa cum cica zice Constitutia, acces LIBER la justitie (sic!), ar trebui sa ma constitui dimpreuna cu restul oamenilor nemultumiti intr-o … asociatie a cetatenilor ultragiati de actiunea primariei?
    Dumnezeule Mare, in ce tara de tot ‘acatul traim oare?!?…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here