Când este vorba despre taxe, nu se renunță niciodată: Ministerul Mediului nu renunță la ideea unei noi taxe pe poluare

0
1301

Memorandumul prin care se va stabili modalitatea de returnare către cetăţeni a contravalorii timbrului de mediu este în lucru şi ar putea avea o variantă finală săptămâna viitoare, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

„Noi ne dorim să reparăm nedreptăţile făcute vizavi de taxa de poluare sau pe anumite taxe care s-a demonstrat că au fost şi ilegale. Întâi să luăm primul pas să ne derogăm de aceste nedreptăţi şi la ora actuală lucrăm la emiterea unui Memorandum, în Grupul de lucru format din angajaţii Ministerului Mediului, respectiv cei din Administraţia Fondului pentru Mediu şi Ministerul Finanţelor pentru a termina cu partea de despăgubiri (…) În perioada următoare, după ce avem toate datele, o să ne putem gândi la o variantă (de înlocuire a taxei auto, n.r.), dar până atunci e important să reparăm nedreptăţile făcute cetăţeanului. Noi sperăm ca Memorandumul să fie gata poate chiar săptămâna viitoare. Eu am promis, încă de la bun început, că ne vom mişca repede”, a spus Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, înainte de se vorbi despre o altă taxă auto este nevoie de o analiză de impact, iar măsurile luate trebuie să ai aibă o notă de fundamentare serioasă pentru a nu greşi.

„Pe viitor, după ce aflăm în primul rând câte maşini au intrat în România, ce motoare au etc., vom face o analiză. Eu consider că trebuie făcută, de fiecare dată, o analiză de impact, trebuie să vezi exact care este realitatea. Nu trebuie niciodată să iei nişte măsuri fără să ai o notă de fundamentare foarte bună, astfel încât să nu se mai facă greşeli cum s-au făcut în anii precedenţi. Dovadă că acum Guvernul acesta, PSD-ALDE, trebuie să plătească nişte ilegalităţi, în primul rând, vizavi de a anumite taxe. De aceea, eu eu îi rog pe toţi românii să mai aibă un pic de răbdare, pentru toate lucrurile, aşa cum le-am promis, le facem în timpul pe care ni l-am dorit, pe care l-am propus şi pentru care am fost învestiţi în funcţiile de miniştri”, a afirmat Graţiela Gavrilescu.

Ministerul Mediului a anunţat, în luna aprilie, că va elabora un Memorandum în care se va stabili modalitatea de returnare a timbrului de mediu către cei care au achitat această taxă, în urma analizelor ce vor fi efectuate de către specialişti în cadrul unui Grup de lucru.

„Legat de timbrul de mediu, chiar ieri (marţi, 11 aprilie 2017, n.r.) am vorbit cu domnul ministru al Finanţelor pentru a face un Grup de lucru, împreună cu dumnealor, astfel încât să putem să venim în Guvernul României cu un Memorandum, în urma analizei făcute şi bineînţeles cu un plan de măsuri pertinent pentru perioada următoare.

Cred că după ce o să facem analiza şi o să ştim exact la câte persoane trebuie să restituim în urma proceselor care au avut loc şi au avut sentinţe definitive, să vedem exact suma şi numărul lor. Consider că trebuie să ţinem cont foarte mult de hotărârile judecătoreşti, după care să vedem la câte persoane fizice trebuie să restituim această taxă şi, bineînţeles, la câte persoane juridice. Vom prezenta, aşadar, un astfel de plan în perioada următoare, este o prioritate pentru că trebuie să rezolvăm această problemă. Suma nu este mică”, a menţionat Gavrilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here