Ca urmare a scutirii angajaţilor din construcţii de la plata contribuţiei, Sănătatea va pierde peste 1,64 de miliarde de lei pe an

0
631

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, aproximativ 1,64 de miliarde de lei va pierde anual Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, ca urmare a aplicării OUG nr. 114 care scuteşte salariaţii din construcţii de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Banii colectaţi în Fondul de Sănătate, gestionat de CNAS, finanţează, în mare parte, sistemul sanitar din ţara noastră.

Din acest an, numărul românilor care nu mai plătesc CASS, dar care beneficiază de servicii medicale decontate de CNAS, creşte la 10,2 milioane. 

Sunt vizaţi direct de această măsură angajaţii din domeniile conexe construcţiilor şi din activităţile de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică şi din alte 15 domenii conexe din industria prelucrătoare şi extractivă, dar şi cei din activităţile de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Doar de la salariaţii din sectorul construcţiilor Fondul de Sănătate pierde anual 1,64 de miliarde de lei.

OUG nr. 114 din 2018 nu precizează dacă statul va vărsa la Fondul de Sănătate, prin subvenţii, integral sau parţial, suma de bani cu care angajaţii din construcţii contribuiau la Sănătate.

Conform structurii încasărilor la Fondul de Sănătate, subvenţiile au o pondere marginală în totalul veniturilor încasate de CNAS, cu toată că numărul categoriilor de asiguraţi care sunt exceptate cu generozitate de statul român de la plata CASS, creşte de la an la an. Potrivit datelor CNAS, din CASS plătită de salariaţi în 2018, se estimează încasări de 25,47 miliarde de lei.

În total, CNAS aşteaptă venituri de peste 35 de miliarde de lei la Fondul de Sănătate în acest an.

Graţie OUG 114, angajaţii din construcţii se alătură celor 9,84 de milioane de români scutiţi deja de la plata contribuţiei la sănătate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here