Ca urmare a majorării salariului minim pe economie de la 1 decembrie, românii care obţin venituri extrasalariale ar putea fi nevoiţi să depună din nou Declaraţia Unică

0
720
Salariul mediu net pe economie a crescut cu 3% în ritm lunar şi cu 13,2% în ritm anual

Specialiştii estimează că ar fi vorba de circa 1 milion de persoane.

Consultantul fiscal Adrian Bentea scrie pe pagina sa de Facebook:

Un efect neplăcut al majorării salariului minim! Să presupunem că de la 1 decembrie 2018 salariul minim pe economie va fi suma de 2.080 lei pentru cei fără studii superioare şi 2.350 lei pentru cei cu studii superioare. În acest caz, toţi cei care au venituri extrasalariale şi datorează contribuţia la sănătate sau la pensii – probabil peste 1.000.000 de persoane, trebuie să redepună Declaraţia unică! :).Adică pentru luna decembrie 2018 se recalculează contribuţia la sănătate şi după caz la contribuţia la pensii, cel puţin la nivelul noului salariu minim!”.

Acesta a declarat pentru „Adevărul” că probleme vor avea în special persoanele care devin PFA la data de 1 decembrie, pentru că ei vor plăti mai mult la sănătate şi pensii, având în vedere că baza de calcul este noul salariu minim pe economie majorat de la 1.900 lei, la 2.080 lei.  

Este o chestiune discriminatorie faţă de cei care îşi încep activitatea la 1 decembrie, pentru că ei vor trebui să plătească mai mult decât cei care sunt deja în activitate. Ar trebui modificat Codul Fiscal”, a precizat Bentea.  

Acesta a explicat că, în prezent, contribuţia la sănătate raportată la salariul minim pe economie este de 190 lei (10%), iar cea pentru pensii este de 475 lei (25%), după creşterea salariului minim pe economie aceste contribuţii fiind mai mari cu 18 lei (208 lei pentru sănătate), respectiv 45 lei (520 lei pentru pensii).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here