C.N.A. face ordine in audiovizual. Aranjeaza programele Tv in ordine

0
1750
Artmark Live - AICI - Prima licitație importantă a anului 2017

In sfarsit putem afirma cu toata taria ca Romania ocupa  primul loc in randul tarilor europene intr-un domeniu. Ideea “europei cu doua viteze” nu ne mai intereseaza, cel putin in audiovizual, Romania luand “fata” dezvoltatilor din Uniune.

 In sedinta din 14 martie 2017, Consiliul National Al Audiovizualului din Romania a votat o decizie prin care obliga furnizorii de continut audiovizual (cablistii sau furnizorii de servicii prin satelit ) sa-si ordoneze canalele in grila in functie de tematica ( generaliste, stiri, muzicale, sportive etc). Modificarea va intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial,adica pe 17 aprilie.

Noutatea absoluta este ca, o astfel de reglementare nu este obligatorie in nicio tara europeana. Singura legislatie care recomanda o astfel de aranjare a canalelor este cea franceza, unde reglementatorul, Consiliul Superior al Audiovizualului, recomanda furnizorilor de servicii sa aranjeze posturile in grila in functie de tematica. Recomanda. In tara noastra, unde CNA a rezolvat toate problemele de continut, unde televiziunile ne prezinta stiri corecte si reale, unde manipularea si dezinformarea sunt istorie, ce mai are C.N.A. de reglementat ?  Se pare ca aranjarea in grila a programelor. Pe parcursul unei tentative de dezbatere membrii CNA nu au vrut sa tina cont nici de parerile operatorilor care au sustinut ca vor intampina dificultati tehnice pentru aranjarea intr-o anumita ordine, nici de dificultatile in care vor fi pusi abonatii la cablu sau satelit cand nu vor mai gasi canalele preferate in ordinea stabilta de dansii. De mentionat ca aceasta reglemetare  nu este rea deloc. Toata lumea este de acord ca este ok ca abonatii sa primeasca canalele grupate pe categorii. Doar ca din pacate, tehnic nu  poate fi aplicata decat abonatilor la servicii de televiziune care receptioneaza programele prin intermediului unui set-up-box si in unele cazuri a unei cartele de identificare smart card CI. Tocmai din acest motiv, in  statele unde reglementatorii gandesc, aceasta reglementare este recomandata.

Dar sa fim optimisti si sa ne mandrim ca in domeniul „aranjarii” programelor in grila suntem priimii. Cu ajutorul si sprijinul celor 11 membrii ai C.N.A., in preajma sarbatorilor de paste, milioane de telespectatori romani vor fi ocupati cu rearanjarea canalelor in ordinea preferintelor. Preferintelor C.N.A., desigur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here