BVB, lider în Europa la randamentele oferite investitorilor. Cea mai tranzacţionată acţiune din primele şase luni a fost cea a Băncii Transilvania

0
1659
Dintre companiile mari de pe Bursa de Valori Bucureşti, Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi Transgaz ar putea oferi cele mai mari dividende în 2017

Piața de capital din România rămâne sub dominația sectorului financiar și a celui energetic, în timp ce la nivel global sectoarele IT și cel de retail online au cele mai căutate companii listate.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a reuşit, în prima jumătate a anului, să raporteze cele mai mari randamente dintre pieţele de capital de frontieră. Indicele BET TR (Total Return), care urmăreşte cele mai importante companii listate, dar include şi profitul provenit din dividendele aferente anului anterior, a urcat cu 40,1%.

Pe locul secund în clasamentul realizat cu cele 23 de ţări incluse în indicele MSCI Frontier Markets se află Nigeria cu 39%, urmată de Kazahstan cu 35,6%, Argentina cu 35,1% şi Estonia cu 33,4%. „Atunci când vine vorba de cele mai dinamice pieţe de capital, România este locul, nu doar din Europa, ci şi din lume, în care vrei să fii dacă eşti un investitor care urmăreşte creşterea”, spune Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.

„Economia României doboară record după record. Tigrul creşterii economice din Europa de Est s-a întors şi se află pe calea convergenţei către Europa Occidentală în viitorul nu atât de îndepărtat pe fondul implementării unor reforme structurale importante în timpul crizei financiare globale, a intrărilor mari de fonduri europene, a investiţiilor străine directe şi a orientării pro-europene,” declară Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul Berenberg, compania care a realizat clasamentul, şi care mai arată că ţara noastră are şanse mari de a fi promovată la statutul de piaţă emergentă, dar are nevoie de listarea unor companii precum Hidroelectrica sau Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Nevoia de companii mari şi atractive se observă şi în topul celor mai tranzacţionate companii de la BVB, unde nu creşterile din cotaţie sunt întotdeauna motiv pentru o lichiditate ridicată. Cea mai tranzacţionată acţiune din primele şase luni a fost cea a Băncii Transilvania, cu o valoare  care a depăşit un miliard de lei, în timp ce aprecierea cotaţiei a fost de 12,5%. Pe locul secund se află Fondul Proprietatea cu o lichiditate de 698,03 milioane lei şi o creştere de doar 4,4%.

Romgaz se găseşte pe locul al treilea, cu o valoare a tranzacţiilor de 557,7 milioane lei, după una dintre cele mai importante aprecieri ale cotaţiei, de 23%. OMV Petrom este următoarea, cu o lichiditate de 523,7 milioane lei şi o creştere de 8,6%, iar top cinci este completat de BRD – Societe Generale, cu 397,8 milioane lei şi o apreciere de 13,4%. Cele cinci companii cumulează astfel aproape jumătate din lichiditatea totală a pieţei, respectiv aproape 3,2 miliarde lei dintr-un total de 6,69 miliarde lei.

În timp ce la BVB cele mai tranzacţionate companii vin din sectorul financiar şi din cel energetic (deoarece acestea sunt printre cele mai mari firme listate), la nivel global domină sectorul IT. Saxo Bank a adunat datele de pe toate pieţele de capital din lume şi a realizat clasamentul celor mai tranzacţionate companii, iar pe primul loc se află Alibaba, comerciantul online chinez, care a fost propulsat de rezultatele financiare foarte bune aferente ultimului trimestru al anului fiscal (primul trimestru calendaristic de anul acesta), respectiv venituri mai mari cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce a dus la o apreciere de 32% a cotaţiei.

Pe locul secund se află Apple, a cărei cotaţie este în stagnare, dar compania americană rămâne una dintre cele mai importante din lume din categoria producătorilor de smartphone. Locul al treilea ne întoarce în zona comerciaţilor online, ca obiectiv principal de activitate, mai exact la Amazon, dar care se extinde anual în direcţii diferite. Anul acesta, cea mai îndrăzneaţă achiziţie a fost cea a lanţului de magazine alimentare Whole Foods, iar mişcarea i-a ajutat să crească şi în cotaţie cu 9% în trimestrul al doilea.

Nvidia, producătorul de procesoare, a revenit în atenţia investitorilor şi ocupă locul al patrulea în top, ceea ce a dus şi la o creştere de 33% a cotaţiei în trimestrul al doilea, fundamentată de anunţarea unor câştiguri mai mari cu 48% în trimestrul anterior. Facebook completează topul, platforma de social media fiind în continuare printre investiţiile preferate la nivel global. Cotaţia Facebook a crescut cu 6%, fiind susţinută şi de rezultate financiare bune, în linie cu aşteptările.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here