Bursa de Valori Bucureşti în pericol de prăbușire prin naționalizarea fondurilor de pensii private

0
1463
Bursa de Valori Bucuresti

În actuala formulă, Pilonul II de pensii, adica pensia privată obligatorie, este pe cale să dispară, după cum arată oficialii guvernamentali. Eventuala dispariție va avea efecte greu de măsurat acum pentru piața de capital.

Într-o discuţie avută pe seama declaraţiilor oficialilor guvernamentali referitoare la modificarea sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II), Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management, spune că pe pieţele financiare, încrederea este cel mai important element.

După ce Ionuţ Mişa, ministrul de Finanţe de la acel moment, a declarat anul trecut, în iunie, că Pilonul II se desfiinţează, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi zilnice din ultimii ani.

Anul acesta a venit rândul ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, să anunţe că Pilonul II va deveni cu siguranţă opţional, declaraţie venită după mai multe zvonuri şi declaraţii mai mult sau mai puţin oficiale legate de dispariţia Pilonului II de pensii sau transformarea sistemului obligatoriu într-unul opţional.

Una dintre cele mai importante declaraţii a fost cea a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a anunţat că se pregăteşte un proiect de transformare a sistemului într-unul opţional, iar proiectul va fi gata pentru a intra în dezbatere până la finalului primului semestru al anului. „Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II în Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate“, spune Eugen Teodorovici. Declaraţia a fost practic oficializată de ministrul Muncii, care a spus că Plionul II va deveni opţional, fără să ofere mai multe detalii.

„Este incredibil cum în fiecare după-amiază se vine cu declaraţii iresponsabile. Fac mai mult rău pieţei de capital în acest fel decât dacă ar închide fondurile de pensii Pilon II. Nimeni nu ţine cont însă de faptul că aceşti bani din Pilonul II sunt banii României de puşculiţă“, spune Mihai Marcu, CEO şi preşedinte al MedLife, care arată că acesta este sistemul prin care fiecare ţară se capitalizează, iar fondurile contribuie la investiţiile pe termen lung.

Indicele reprezentativ al bursei de valori, BET, închide primele cinci luni ale anului cu o creştere de aproximativ 3% faţă de închiderea de anul trecut. Numai că indicele a atins un maxim de 9.006 puncte în aprilie, după care a pierdut mai mult de 10% ca urmare a declaraţiilor oficialilor, pentru a închide luna mai la puţin peste 8.000 de puncte.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) arată că, la sfârşitul lunii martie, avea în administrare active nete în valoare de 42,5 miliarde lei (circa 9 miliarde euro). Din total, 1,9 miliarde euro sunt investite în acţiuni listate la BVB, ceea ce reprezintă 20% dintre acţiunile liber tranzacţionate şi asigură aproximativ 15% din lichiditatea bursei. Circa 65% dintre activele fondurilor de pensii finanţează deficitul bugetar prin achiziţionarea de titluri de stat, ceea ce face ca aproximativ 7% în datoria publică a României să fie deţinută de acestea.

Nu există încă detalii despre cum se va realiza trecerea la un sistem opţional şi nici dacă banii aflaţi deja în administrarea fondurilor vor ajunge la stat. Exemplele din regiune, Polonia şi Ungaria, ne arată că se poate naţionaliza Pilonul II, pe motiv că banii ajungeau doar în titluri de stat şi duceau doar la creşterea datoriei publice.

Radu Crăciun, preşedintele APAPR, explică: „Este totuşi o diferenţă majoră: Ungaria avea nevoie de bani pentru a-şi reduce datoria publică, prea mare de la acel moment, pe când România nu are nevoie de aşa ceva“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here