Bugetul statului nu încasează aproximativ 38% din TVA, iar România nu stă bine în ceea ce privește banii colectați din această taxă

0
1410

Declarația, făcută într-o conferință de specialitate, îi aparține lui Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC România.

“La capitolul încasări în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată nu stăm foarte bine. Suntem într-un trend descendent. Are și un record negativ și din păcate suntem pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea la bugetul statului a TVA, acel renumit decalaj de TVA pe care, teoretic, am putea să îl încasăm la buget. Aproximativ 38% nu încasăm la bugetul statului”, a spus Anghel.

El a precizat că acest decalaj include frauda, erorile, planificarea fiscală, falimente, insolvențe, precum și neplata TVA.

“Prin split TVA Guvernul își propune să încaseze aproximativ 6 miliarde lei din ceea ce se declară și nu se plătește sau se plătește cu întârziere. Teoretic la originea conceptului de split TVA stă ideea de reducere a evaziunii fiscale, cel puțin teoretic. Practica ne arată că acest sistem ar putea identifica evaziunea fiscală doar în măsura în care ANAF ar avea la dispoziție o analiză de risc automatizată și performantă pentru a cunoaște în timp real profilul evazionist al unui contribuabil”, a mai arătat oficialul PwC România.

PwC România va organiza o conferință despre trecerea la sistemul plății defalcate de TVA (split TVA) și impactul acestui nou sistem asupra companiilor din România și a băncilor.

„Guvernul României a adoptat legislația pentru instituirea sistemului privind plata defalcată a TVA, care se va aplica opțional începând cu 1 octombrie 2017, urmând ca acesta să devină obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018. Acest nou sistem ar putea genera dificultați majore în fluxul de numerar al companiilor, generând costuri și cerințe suplimentare pentru contribuabili, legate de adaptarea sistemelor informatice și a programelor contabile, gestionarea plăților și modificarea procedurilor interne de lucru”, se arată într-un comunicat al PwC România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here