Bugetul programului ,,Casa Verde Clasic,, epuizat în proporție de 37,65% după primele 24 de ore

0
2482
Casa Verde Clasic

Aproape 3.800 de dosare depuse în cadrul Programului “Casa Verde Clasic”, la o zi de la lansare, cele mai multe fiind înregistrate în județul Prahova, iar cele mai puține în județul Brăila, potrivit statisticii publicate de Administrația Fondului pentru Mediu, pe propria pagină de Internet.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) a precizat, într-un comunicat transmis că în prima zi a perioadei de depunere a dosarelor de finanțare pentru persoane fizice în Programul “Casa Verde Clasic 2016”, valoarea dosarelor depuse este de aproximativ 22,6 milioane lei, ceea ce reprezintă 37,65% din totalul bugetului de 60 de milioane de lei pentru persoanele fizice.

37,4 milioane de lei mai sunt disponibile
Astfel, solicitanții mai au la dispoziție 37,4 milioane de lei, sumă care va fi disponibilă până la epuizare, sau până la finalul perioadei de depunere a dosarelor de finanțare, respectiv 24 octombrie. La nivel național, din totalul celor 3.748 de dosare depuse la agențiile teritoriale de mediu, cele mai multe (201) au fost consemnate în județul Prahova, urmat de județele Neamț (169) și Mureș (140). De asemenea, peste 100 de dosare înregistrate s-au consemnat în Municipiul București, precum și în județele Argeș, Bacău, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Mehedinți, Olt, Sălaj, Suceava și Vaslui.
Este loc pentru o suplimentare

La polul opus, s-au situat județele Constanța (43 de dosare depuse), Maramureș (38) și Brăila (36). Luni, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul Programului “Casa Verde” din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanțare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar dacă va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului, dar numai o analiză a modului de desfășurare din primele zile.

“Din punctul nostru de vedere, ar trebui să vedem cum se termină prima zi. Avem acest soft în care se introduc solicitările, iar la finalul acestei zile ar trebui să avem o poză referitoare la cât de multe aplicații s-au introdus, cât de repede se consumă din sumele alocate pentru fiecare județ, apoi să vedem diferențele între județe și atunci, după ziua de mâine, am putea hotărî dacă redistribuim bani de la alte județe sau chiar să suplimentăm pe partea de persoane fizice. Cel mai simplu pentru noi ar fi să luăm de la persoane juridice, iar acolo să suplimentăm printr-o rectificare un pic mai târziu. Vrem să ne asigurăm că oamenii care au stat la coadă una sau două zile chiar să aibă garanția că își pot depune dosarele și să aibă finanțare. Ar fi loc de o suplimentare a programului, dar este nevoie de un pic de timp să vedem efectiv mult mai clar care este situația în toate județele. Sper ca și la nivelul Ministerului Mediului să existe sigur dorința de a suplimenta bugetul programului și toate persoanele să prinsă finanțare”, a subliniat președintele AFM.Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei sunt destinate populației și 34 de milioane lei persoanelor juridice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here