Bugetul nu asigură destui bani pentru plata tuturor pensiilor

0
1019

Cosmin Marinescu, consilierul pe politici economice şi sociale al preşedintelui Klaus Iohannis, a declarat bugetul pe anul 2019 nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor, deoarece Guvernul a subestimat cheltuielile cu 1,4 miliarde lei.

Analiza proiectului de buget arată subestimarea unor capitole de cheltuieli sau chiar ajustări negative deliberate, chiar în cazul pensiilor. De exemplu, în proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie, cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde lei. 

După doar o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern, cheltuielile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii, care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor”, a declarat Cosmin Marinescu.

Calculele arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei, a precizat consilierul prezidenţial. Potrivit lui, în acest an necesarul pentru pensii este de 69,5 miliarde lei, deci cu 1,4 miliarde lei peste cheltuielile bugetate.

Solicităm să se clarifice aceste aspecte şi să existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse în buget integral pentru întreg anul”, a declarat Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidenţial a mai precizat că există şi alte capitole de cheltuieli susceptibile de subestimare.

Un exemplu sunt cheltuielile cu contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Potrivit raportului întocmit de Guvern, faţă de prevederile din proiectul de buget supus dezbaterii publice în 31 ianuarie, bugetul adoptat de Executiv şi votat în Parlament indică o contribuţie a României la UE scăzută cu 500 milioane lei, fără să existe nicio fundamentare a acestei ajustări negative faţă de proiectul iniţial.

În privinţa investiţiilor, tocmai pentru că anul 2019 a fost prezentat drept un buget al investiţiilor. Este elocventă reducerea cheltuielilor de capital din bugetele autorităţilor publice locale cu peste 1 miliard de lei faţă de execuţia de anul trecut, ceea ce evident va afecta negativ proiectele de investiţii ale autorităţilor locale. În esenţă, investiţiile din bani naţionali pentru autorităţile publice locale se găsesc în bugetul 2019 la un minim istoric de 1,2% din PIB”, a mai declarat Cosmin Marinescu.

Consilierul prezidenţial a mai spus că Guvernul prezintă un „scenariu macrobugetar nerealist”, cu venituri pe hârtie, adică venituri care nu vor fi colectate în realitate.

Marinescu a precizat că analizele proiectului de buget pentru 2019 ne arată că veniturile sunt supraevaluate cu circa 10 miliarde lei, adică 1% din PIB, ceea ce reprezintă foarte mult în raport cu nivelul estimat al deficitului bugetar.

Este lipsită de credibilitate obligaţia asumată discreţionar de Guvern privind colectarea suplimentară de către ANAF a 7,5 miliarde lei, fără să fi fost prezentat un plan concret de măsuri care să arate creşterea eficienţei în colectarea veniturilor.

Aşadar, conform documentelor Guvernului, venituri fiscale de 7,5 miliarde de lei sunt bazate exclusiv pe promisiuni. În timp ce creşterea cheltuielilor bugetare este certă, pentru salarii, pentru pensii, aceste venituri sunt bazează pe promisiuni.

Veniturile din TVA, de exemplu, sunt proiectate în bugetul pentru 2019 cu o creştere de aproape 17% faţă de anul trecut, atunci când creşterea a fost de doar 11%, procent obţinut oricum în mod speculativ, adică prin amânarea unor rambursări de TVA aferente ultimelor luni ale anului 2018. Oricum, în 2018, încasările din TVA au fost sub nivelul programat iniţial prin legea bugetului.

Merită astfel invocată opinia Consiliului Fiscal, care arată că veniturile din TVA sunt supraevaluate cu circa 5 miliarde lei. De asemenea, veniturile din accize sunt şi acestea supraevaluate, prin asumarea discreţionară a unor încasări suplimentare de circa 1 miliard lei, în ciuda faptului că, în 2018, încasările din accize au fost şi ele sub programul iniţial”, a explicat consilierul prezidenţial.

Cosmin Marinescu a comentat de asemenea şi măsurile adoptate prin Ordonanţa 114, spunând că sunt „măsuri intempestive şi hazardate” care afectează sustenabilitatea unor sectoare economice esenţiale pentru România.

Declaraţiile sale vin în contextul în care ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că şi-ar dori ca Preşedinţia să prezinte public, pentru dezbatere, o analiză privind proiectul de buget pe 2019, pentru a vedea dacă temerile preşedintelui Klaus Iohannis sunt sau nu justificate.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Legea bugetului pe 2019, după ce Curtea Constituţională a decis că această lege este constituţională. CCR a mai declarat neconstituţională legea plafoanelor bugetare. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here