Bugetul de pensii in pericol: Pensiile de stat devin opționale pentru activitățile independente

0
1160

In noul program de guvernare, pe care guvernul Tudose trebuie să îl implementeze, se precizează că CAS-ul se va putea plăti la fondurile private (Pilonul III) fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul de asigurări sociale de stat. Beneficiarii sunt cei care au activități independente.

Anul trecut, statul a încasat aproape 61 de miliarde de lei (8% din PIB ) din contribuţii, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

Practic, programul de guvernare dă opţiunea tuturor PFA-urilor şi a altor tipuri de persoane juridice să aleagă dacă vor să cotizeze la stat pentru pensie sau vor să îşi cumpere o pensie privată. Sumele déjà cotizate dispar.

O astfel de măsură ar putea adânci gaura de la bugetul de asigurări sociale a cărui deficit a fost, anul trecut de 14,44 de miliarde de lei. În acest an, contribuţia la bugetul de asigurări sociale, din bugetul de stat, este de 14,5 miliarde de lei.

Astăzi, sunt în plată pensiile a 5,2 milioane de pensionari.

Potrivit aceluiaşi document, tot în cazul activităţilor independente, CASS-ul, respectiv contribuţia de Sănătate, se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minimpe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate.

“CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap, tinerim persoane aflate în întreţinere, etc)”, se regăseşte în document.

Documentul spune că aceste măsuri vor permite celor cu activităţi independente să nu mai fie nevoiţi să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci să depună o singură declaraţia , în primul trimestru al anului următor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here