Bugetul Apărării pe 2018, aproximativ 2% din PIB, diminuat cu 0,6% pentru plata pensiilor speciale militare

0
1390

În 2017, statul român a cheltuit 1,4% din PIB pentru Apărare, adică 4,17% din bugetul general consolidat.

Numai că Ministerul Apărării a chetuit aproape 1,95% din PIB. În bugetul din 2018, ministerul va cheltui tot în jurul a 2% din PIB dar efectiv pentru apărare vor merge 1,4%, ca și în acest an. Diferența este dată de pensiile speciale. În proiectul de buget aprobat de Guvern în ultima ședință se arată că bugetul Ministerului Apărăriiv va fi de 18,16 miliarde de lei, sumă echivalentă a 2% din PIB, „asigurându-se astfel respectarea angajamentului asumat de România în relația cu NATO”.

În urmă cu câteva luni, Senatul a votat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență prin care modifică legea pensiilor speciale militare, conform căreia, pensia nu poate depăși nivelul net al salariului. Conform documentului, „cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”.

Conform OUG privind pensiile militarilor, care a intrat în vigoare de la 15 septembrie, pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creșterile salariale, ci doar în funcție de coeficientul de inflație, așa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010. Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăși media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei. Baza de calcul nu s-a modificat și nu intervin schimbări nici în ceea ce privește vârsta și vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Actul normativ reglementează pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, cel auxiliar din instanțe și parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului României și Camerei Deputaților.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here