Brexit- o simpla campanie de imagine a UK ?

0
6314
brexit

Dacă Marea Britanie iese din UE nu va păți nimic rău, așa, automat. Nu trebuie să ai 2 facultăți ca să îți dai seama că există multe țări pe Pământ care s-au dezvoltat bine-mersi fără să fie membre ale UE. Câteva există chiar în Europa (Elveția, Norvegia).

Rețeta creșterii economice este una singură: acumulare de capital și investiții deștepte, gestionate prin mecanismul concurențial al pieței. Dacă Marea Britanie își liberalizează economia după ce iese din UE, atunci o s-o ducă mai bine. Dacă, din contră, va adopta politici protecționiste, atunci o va duce mai rău. Deci, vă rog să observați, acest lucru nu are legătură cu apartenența la UE, ci cu calitatea politicilor.

Cam asta este concluzia multor studii. Aveți aici un exemplu.

Impact brexit

Aici aveți alt exemplu.

Impact Brexit 1

Problema este că politrucii britanici, din ambele tabere, fie încearcă să inducă o psihoză colectivă, fie folosesc cele mai greșite argumente pentru a susține Brexit-ul. Marea Britanie merită să iasă din UE nu pentru a domoli imigrația, ci pentru că UE este o construcție centralistă, pe modelul planificării centrale din socialism, care a emis tone de legislație, a sporit birocrația, a sufocat antreprenoriatul (în numele cultivării lui!), a sprijinit marea oligarhie corporatistă și, cu voia dvs. ultima pe listă, a pretins anual un bir de cel puțin 10 miliarde de lire. Despre asta este vorba. Are sens să ieși din UE ca să duci politici mai sănătoase.

Din păcate 90% din media a preluat pe nemestecate aserțiunile clasei politice, care mai avea puțin și spunea că vine Apocalipsa. De exemplu, Christine Lagarde a anunțat că se va devaloriza lira, uitând probabil ce a învățat la școală, anume că valoarea unei monede depinde de relație dintre cererea și oferta pentru ea și că, prin urmare, este la latitudinea Băncii Angliei să decidă ce vrea să facă cu lira (pentru că banca centrală este monopolul producției de bani). Am mai auzit multe alte năzbâtii.

De fapt, Apocalipsa s-ar putea să vină, dar nu pentru britanici, ci pentru UE. Aici e de înțeles spaima birocraților și a politicienilor. O eventuală fugă a britanicilor ar reprezenta un precedent și, probabil, alte verigi slabe ale UE ar putea pica în viitorul apropiat. Ceea ce ar duce la faliment visul de centralizare politică de pe continent și planurile socialiștilor.

Nu uitați: concurența este bună. Concurența politică este bună, pentru că diminuează iresponsabilitatea și deficitul democratic. Centralismul și supra-reglementarea omoară bunăstarea. Aceasta este de fapt cauza evenimentului de mâine: dacă toate ar fi fost bune și frumoase cu UE, n-am fi avut referendum. Dar uite că nu sunt. UE ar trebui să se reformeze urgent, să rămână la principiul liberei circulații a oamenilor și capitalurilor și să nu mai viseze la un supra-stat european cu fotolii călduțe pentru zeci de mii de funcționari bruxellezi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here