Brexit: Angajaţii din sistemul de asistenţă socială doresc să primească un tratament special, având în vedere faptul că premierului Boris Johnson, sfătuit de echipa sa de experţi, doreşte să schimbe sistemul de imigrație după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

0
1195

Comitetul consultativ pentru migrație a transmis către premierul Boris Johnson câteva recomandări inspirate din sistemul australian care se bazează pe obţinerea unui anumit punctaj.

Furnizorii de servicii de asistență socială au avertizat guvernul britanic cu privire la lovitură extrem de gravă pe care această industrie o va primi, dacă guvernul îi va reduce capacitatea de a recruta personal din străinătate, după Brexit.

Avertismentul a venit în ajunul publicării revizuirii drastice a sistemului, realizată de experții premierului Boris Johnson, care are la bază criteriile celui australian, în cadrul căruia migranții vor fi admiși pe bază nevoilor Regatului Unit pentru competențele și abilitățile lor, fără a mai ţine cont de țara de origine.

Primul ministru a declarat, luni, că pentru anumite sectoare de activitate este posibil să fie acordate dispense speciale pentru a putea să recruteze, în continuare, forță de muncă slab calificată, după anunțarea vizei „global talent”, menită să atragă oameni de știință, cercetători și matematicieni în Marea Britanie.

Reprezentanții sectorului de asistenţă socială au avertizat guvernul că angajaţii lor vor trebui să fie incluși pe lista locurilor de muncă protejate, altfel, sistemul de imigrație post-Brexit, preconizat, va conduce la costuri mult mai mari, la o arie de selecţie mult mai restrânsă și chiar la închiderea unor aşezăminte.

Comitetul consultativ independent pentru migrație a publicat marţi o serie de recomandări cu privire la metoda de acordare a punctajului în cadrul noului sistem.

O decizie esențială va fi legată de posibilitatea depășirii pragului salariului minim, fixat acum la 30.000 lire sterline. Acesta a fost stabilit de fostul premier, Theresa May, pentru a atrage migranți cu înaltă calificare, în Marea Britanie. Premierul Boris Johnson spune că acest prag ar putea să scadă, în viitor.

Săptămâna trecută, reprezentanţii mediului de afaceri au cerut ca acest prag să fie redus sau total eliminat, pentru a evita reducerea fluxului de lucrători vitali, dar cu salarii mici, cum ar fi tehnicienii de laborator, traducătorii sau managerii caselor de asistenţă socială.

Președintele executiv al Asociației Naționale de Asistență, Nadra Ahmed, a declarat pentru The Independent că pragul salariului minim de 30.000 lire sterline „desconsideră complet furnizorii de servicii de îngrijiri sociale care nu vor mai putea să acceseze forță de muncă din afara Regatului Unit. Furnizorii de servicii nu îşi pot permite să ofere un astfel de salariu. În prezent, există 122.000 de locuri de muncă vacanţe, în acest sector. Sperăm ca provocările considerabile cu care se confruntă sistemul de asistența socială să fie recunoscute ca fiind un caz cu totul special, așa cum, dealtfel, este şi cel de asistența medicală.”

 „Furnizorii de servicii de asistenţă socială subvenționează statul, de foarte mult timp. Ne aflăm acum într-un moment crucial. Curând, vom vedea furnizori care vor ieşi de pe piață, într-un moment în care cifrele demografice sunt în scădere şi este clar că vom avea tot mai multă nevoie de asistenţă socială. Există o serie de furnizori de servicii aflaţi la un singur pas de acest moment”, a adăugat doamna Ahmed.

Colin Angel, directorul Asociației de îngrijire la domiciliu din Marea Britanie (UKHCA), a declarat pentru The Independent: „Într-o perioadă în care șomajul este extrem de scăzut, pe piața internă, angajatorii din sectorul asistenței sociale depun eforturi uriaşe pentru a găsi forța de muncă suficientă pentru a răspunde cererii. Asistența socială nu are întotdeauna nevoie de oameni cu calificări academice, dar are nevoie de oameni cu valori corecte și cu experiența de viață. Avem nevoie ca guvernul să considere angajaţii din domeniul serviciilor sociale de îngrijire ca fiind de primă importanţă pe lista ocupațiilor deficitare și să proiecteze un sistem viitor bazat pe puncte dar care să recunoască, întâi, contribuția pe care aceşti oameni o aduc societății britanice şi apoi calificarea sau nivelul veniturilor realizate. “

Boris Johnson a declarat, în nenumărate rânduri, că noul sistem de imigrație va reduce numărul lucrătorilor cu slabă calificare care vor sosi în Marea Britanie.

Doamna Priti Patel, Home Secretary şi membră a parlamentului britanic, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că noile reguli vor permite guvernului să controleze nivelul migrației necalificate și să încurajeze companiile să „investească mai mult în poporul britanic”, în loc să „depindă de forța de muncă slab calificată și ieftină din Uniunea Europeană “.

Luni, după lansarea vizei „global talent”, premierul Boris Johnson a recunoscut că deficitul de forță de muncă din țară nu se înregistrează doar la nivelul superior al spectrului de competențe. „Ceea ce ne dorim este să avem un sistem care să răspundă nevoilor economiei britanice, în toate dimensiunile sale”, a spus el. „Deci, da, vor exista sectoare precum agricultura, comerțul cu amănuntul sau cel al ospitalităţii care vor trebui să continue să atragă lucrători cu un nivel scăzut de calificare, dar vrem să ne asigurăm că acest lucru va fi realizat strict pe baza numărului de locuri de muncă, vacanţe, din Marea Britanie.”

Se preconizează că noile reguli vor fi impuse până anul viitor, în 2021, mult mai devreme decât promisese fostul prim ministru Theresa May, respectiv în anul 2023. Acest lucru va oferi companiilor și angajaţilor mai puțin de un an ca să se pregătească pentru revizuirea majoră a sistemului de imigrație.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here