Brexit, Aeroportul O’Hare Chicago și Pizzeria Uno

0
2823
Brexit

De unde se poate trage concluzia că Prim-Miniștrii au nevoie de avioanele lor când călătoresc împreună cu Miniștrii de Externe.  Altfel, lăsați liberi prin marile aeroporturi și “așteptând-îmbarcarea” – iată le vin tot felul de idei năstrușnice – cum ar fi referendumul pentru Brexit…  Enjoy :))

Premierul britanic David Cameron a decis soarta țării sale într-o locație total neașteptată. După Versailles, Ialta sau Bretton Woods, locuri unde au fost luate decizii care au mişcat lumea, o pizzerie mohorâtă din Aeroportul Internaţional O’Hara din Chicago are toate şansele să intre la rândul ei în istorie.

Aici premierul britanic David Cameron, acum demisionar, a ţinut o neobişnuită şedinţă privată, la capătul căreia a hotărât să organizeze referendumul privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană (UE), relatează slate.fr.

Cercetări mai amănunţite legate de locul unde a fost luată decizia organizării referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE au început de la un articol al jurnaliştilor George Parker şi Alex Barker în „Financial Times“, scrie Realitatea.

Potrivit celor doi, primele discuţii cu privire la Brexit ar fi avut loc în 2012, într-o pizzerie de la terminalul 3 al Aeroportului Internaţional O’Hara din Chicago, în timp ce David Cameron şi fostul ministru britanic de Externe William Hague încercau să-şi anime aşteptarea zborului către Londra vorbind despre posibilele implicaţii ale unui referendum legat de UE asupra Partidului Conservator.

Aşezaţi în jurul unei mese, Cameron, Hague şi Ed Llewellyn, fidelul şef de cabinet al premierului britanic, au ajuns la concluzia că singura cale de a menţine unitatea taberei conservatoare în campania pentru alegerile generale din 2015 era promisiunea de a organiza un referendum privind poziţia Marii Britanii în UE, dezvăluie ei.

Înainte de cei doi jurnalişti, această reuniune fatală a fost evocată încă în august anul trecut de către Anthony Seldon, de la „Daily Mail“. Presiunea ce apăsa în primăvara lui 2012 asupra lui David Cameron pentru organizarea unui referendum era aproape imposibil de oprit. Decizia a fost luată la 21 mai, în timpul unei şedinţe private Cameron-Hague ţinute într-o pizzerie din Aeroportul O’Hara din Chicago.

Deşi un reprezentant de la O’Hara a negat posibilitatea ca David Cameron să fi fost într-o pizzerie din incinta aeroportului, spunând că premierul britanic s-a aflat acolo doar în trecere, jurnalistul Robert Moore de la ITV dispune de informaţii ce confirmă relatările colegilor săi.

Potrivit lui, liderul britanic a mâncat la o pizzerie de la terminalul 3 în timp ce aştepta, după summitul NATO de la Chicago, un zbor al American Airlines către Londra. Jurnalistul britanic s-a întreţinut atunci cu Kim Darroch, fostul consilier pentru securitate naţională al lui David Cameron.

Potrivit slate.fr, este vorba de Pizzeria UNO, singura cu mese la acea vreme de la terminalul 3 al Aeroportului Internaţional din Chicago.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here