BREAKING NEWS-Prima tara membru al Consiliului de Securitate al ONU a care recunoaste victoria talibana in Afganistan este China

0
333

Prima tara membru al Consiliului de Securitate al ONU a care recunoaste victoria talibana in Afganistan este China. Cu o granita terestra de doar 80 de km,fiind una dintre cele mai mici dintre toti vecinii Afganistanului, jocul diplomatic chinez de deschidere spre talibani a inceput de luni de zile. Primirea de catre ministrul de externe chinez Wang a leaderului politic taliban mullahul Baradar, cumnatul nu mai putin cunoscutului Mulla Omar, fondatorul miscarii talibane, a reprezentat un semnal clar catre lume. Astfel puternicul vecin chinez se va implica concret in stabilizarea Afganistanului. Un purtator de cuvant al Ministerului de externe chinez, a declarat luni dimineata ca se doreste o adancire a „prieteniei” cu miscarea talibana, China fiind interesata in dezvoltarea armonioasa de proiecte economice si politice cu noua putere dominanta de la Kabul.

In timp ce 60 de tari, alaturi de SUA semneaza apeluri pentru a permite iesirea din tara a afganilor care doresc sa fuga de talibani, China dovedeste un pragmatism politic exceptional. Semnalul din aceasta dimineata venit de la Beijing nu este de loc o surpriza pentru cei care cunosc regiunea. Prin recunoasterea victoriei talibane in Afganistan, China isi reafirma pozitia de superputere regionala, umpland vidul lasat in urma retragerii SUA si aliatilor sai NATO. China isi reafirma dreptul sa de putere majora de a asigura spatiul de stabilizare pentru noua putere talibana, punctand definitiv in regiune in raport cu esecul american. Dupa 20 de ani de la plecarea lor rusinoasa de la putere ca urmare a invaziei americane, talibanii se reintorc, iar prima tara care ii recunoaste este China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here