Brazilia si alte locuri stralucitoare din America Latina

0
2947
brazilia

Tocmai am călătorit în America Latină, plecând din Mexic și trcând prin Peru, Chile, Argentina și Brazilia. Aici vă ofer câteva exemple – inclusiv motive pentru optimism.

Preocupările relațiilor comerciale în Mexic

Alegerea lui Donald Trump în rolul de președinte al Statelor Unite a cauzat apariția unor îngrijorări pentru Mexic, referitoare la relațiile sale cu vecinii din nord, în special în ceea ce privește comerțul. Obiectivul declarant al președintelui Trump de a menține o valoare redusă a dolarului american, astfel încât să susțină companiile americane bazate pe export, are un impact semnificativ pentru acele state care exportă masiv în S.U.A. Va fi interesant de văzut dacă președintele va putea rezolva acest fapt, în lumina unor potențiale creșteri a ratelor de schimb, care tind să impulsioneze prețul dolarului.

Politicile publice ale administrației Trump vor fi de o reală importanță pentru Mexic, dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că schimbul între Statele Unite și Mexic este vast și extrem de important pentru ambele țări. Statele Unite și Mexic sunt parteneri principali în relații comerciale, cu un comerț bilateral estimat la un total de mai bine de 580 miliarde de dolari în 2015.1 Comerțul din ambele direcții este realmente orientat către industria producătoare de mașinării și bunuri de larg consum. Sectorul automobilelor, incluzând vehicule și piese, reprezintă principala sursă de export din Mexic către Statele Unite. Industria auto din Statele Unite este extrem de dependentă de piesele provenite din Mexic, astfel încât comerțul nu poate fi oprit brusc, în mod complet.

Mexic este principalul producător de vechicule din America Latină, al șaptelea cel mai mare producător la nivel global, având un număr de acorduri comerciale libere cu multe alte țări.2 Deci, de fapt, Statele Unite nu reprezintă singura piață pentru Mexic. Între timp, cele mai mari piețe de export pentru S.U.A sunt Canada și Mexic, exportul produselor agricole reprezentând aproximativ 18 miliarde de dolari în Mexic în 2015.3 În contextul unei imagini de ansamblu asupra exporturilor totale, acest număr este relativ redus, dar este important din punct de vedere politic. În general, credem că temerile referitoare la relațiile economice dintre Statele Unite și Mexic, care să fie complet zdruncinate, sunt probabil exagerate.

Acestea fiind spuse, fără îndoială pentru noi, multe dintre țările cu piețe în curs de dezvoltare vor avea nevoie să-și evalueze propriile strategii comerciale vizavi de Statele Unite, precum relațiile comerciale la nivel global.

Spirite pozitive în Brazilia

O altă evoluție importantă în multe state din America Latină este decăderea populismului. Acest aspect este, de fapt, parte a unei tendințe  larg răspândite pe care și noi am  remarcat-o, în care unele piețe în curs de dezvoltare se îndepărtează de populism în același timp în care unele piețe dezvoltate – incluzând Statele Unite și unele părți ale Europei – dau impresia că gravitează în jurul său.

În cazul piețelor în curs de dezvoltare, considerăm că apariția Internetului și a telefoanelor inteligente a contribuit la diminuarea populismului. Un număr mai mare de oameni dețin cunoștințe despre ce se întâmplă la cele mai înalte niveluri ale guvernelor, fiind capabili să răspundă și să dea de știre lumii întregi . Investigațiile braziliene, așa-numitele “lavo jato” sau “spălătorie de masini”, reprezintă un bun exemplu.

Am vizitat recent biroul prezidențial situat în Brasilia, capitala țării, și ne-a fost clar că oficialitățile lucrează pentru a institui reforme cât mai rapid, astfel încât să îmbunătățească economia și să își salveze carierele politice.

Cea mai importantă dintre aceste reforme, din punctul nostru de vedere, este privatizarea unui număr de companii de stat și a vânzărilor generale de active într-o manieră transparentă și sistematică, incluzând petrol , proiecte de infrastructură, inclusiv aeroporturi.

Brazilia a fost victima unui sistem economic nefericit și a unei crize politice, ceea ce a împins în față un guvern cu o și mai mare înclinație către reformă. Suntem optimiști că aceste reforme pot continua. Deși piețele de capital au avut o creștere progresivă a prețurilor la acțiuni – Indexul Bovespa din Brazilia a fost unul dintre cele mai performante de pe piețele globale anul trecut –  încă vedem un potențial remarcabil în oportunități ulterioare.4

Pe durata șederii mele în Brazilia am realizat și călătoria anuală către Rio pentru a putea vizita companii și, desigur, pentru a mă bucura de experieța carnavalului de la Rio în timpul pe care îl aveam liber.

Contribuția economică a carnavalului

S-a estimat că sărbătoarea carnavalului din acest an a atras mai mult de 1 milion de vizitatori numai în Rio de Janeiro și a contribuit cu o sumă de peste 900 de milioane de dolari la economia orașului.5  Cu toate acestea, Rio nu este singurul oraș unde s-a resimțit atmosfera festivă. Mass-media locală din Brazilia a raportat un număr crescut de turiști care au vizitat, de asemenea, Sao Paolo în zilele de sărbătoare, alături de cei 1,5 milioane de oameni care au umplut străzile Brasiliei pentru a vedea paradele și pentru a participa la petrecerile în aer liber (blocos).6 Petrecăreții au cheltuit mai mulți bani decât anul trecut, contribuind în mod pozitiv la creșterea economiei locale. Am trecut desigur și prin experiența blocajelor rutiere în Rio, dar am descoperit că evenimentele au fost bine organziate, așa cum sunt de obicei.

Conform Departamentului de Dezvoltare Economică al orașului Rio, festivalul desfășurat aici a creat joburi temporare pentru 250,000 de oameni, inclusiv pentru tâmplari și croitorese care lucrează de-a lungul anului pentru a pregăti diversele care alegorice. În Sambadrom, aproape 1000 de vânzători de fast-food sunt angajați pentru festivități, iar școlile de samba din Rio cheltuie mai mult de 1 milion de dolari fiecare pentru a pune în scenă show-urile în cadrul unor care alegorice, care includ costumele și dansurile. Carnavalul oferă un exemplu grăitor despre cât de important este să ne reamintim faptul că dintr-o perspectivă macro, economia poate arata rău, dar dintr-o perspectivă micro, anumite segmente ale sale pot funcționa foarte bine.

De-a lungul perioadei în care am lucrat în Rio, eu și colegii mei am vizitat două companii specializate în servicii, una implicată în vânzări și cealalata în centrele comerciale. Retailerul a avut o performanță solidă, dar slabă din punct de vedere al istoricului,  într-un mediu economic foarte dificil. Acesta a lucrat cu scopul de a pune pe picioare operațiuni de vânzări prin intermediul Internetului și asemenea altor companii dependente de vânzările online, aceasta s-a confruntat cu  problemele de logistică și livrare, cu precădere în timpul vacanțelor. În prezent, aceasta primește o mare “injecție” de capital pentru a-și îmbunătăți aceste aspect ale business-ului. În același timp, compania a planificat  să continue accelerarea pasului în ceea ce privește deschiderea de magazine noi în anii ce vor urma, astfel încât să fie gata de ceea ce se așteaptă a fi o revenirea  creșterii pieței a bunurilor de larg consum.

Operatorul centrului comercial pe care l-am vizitat a fost capabil să-și atingă țintele de vânzări, dar de asemenea acesta a remarcat un mediu economic dificil și  a ținut să sublinieze necesitatea controlului asupra costurilor menite să direcționeze marja de profit. Compania a luat în considerare posibile reduceri de chirie în acest an pentru a putea să îi ajute pe chiriașii spațiilor din mall. Interesant de remarcat a fost faptul că traficul celor care au mers pe jos a crescut.

Odata cu reformele propuse de președintele Michel Temer, încrederea în guvern s-a îmbunătățit, urcând așteptările cu privire la creșterea consumului, precum și o diminuare a ratei de schimb  pe termen lung. Deși Carnavalul are un spirit de sărbătoare, există încă un sentiment de angoasă în rândul companiilor implicate în scandalul spălătoriilor auto, iar investigațiile erau în curs de desfășurare la momentul vizitei mele în Brazilia. Cu toate aceste, ca să concluzionăm vizita noastră în Rio, este clar faptul că în ciuda încetinirii economiei, o revenire a creșterii economice se lăsa întrevăzută. Chiar dacă multe companii continua să se confrunte cu probleme, noi am văzut multe altele care reprezintă o pată de culoare.

Piețele emergente: O privire de ansamblu

Aruncând o privire de ansamblu asupra piețelor emergente, suntem optimiști în vederea unei creșteri a performanțelor, în special ținând cont de faptul că performanțele piețelor emergente le-au depășit pe cele ale piețelor dezvoltate in 2016.7 Credem că există un context favorabil pentru ca această tendință să continue, cel mai probabil în lumina previziunilor creșterii  economice. Potrivit Fondului Monetar Internațional, creșterea PIB-ului pe piețele emergente în acest an este estimată la 4,5% față de 1,9% pentru țările dezvoltate.8

America Latină tocmai a început să se organizeze. Deși Brazilia pare să obțină cu greu o creștere economică de sub 1% în acest an,9 credem că este posibil să existe un potențial val de creștere pe termen lung. În acest an, creșterea PIB-ului în Mexic este proiectată la 1,7%, în timp ce în Argentina procentul  estimate este de 2,7%.10

Aceste păreri reprezintă doar vârful aisbergului. Ne continuăm cercetările noastre intensive în ceea ce privește companiile aflate într-un mediu economic care se schimbă rapid și, în ciuda provocărilor, suntem optimiști de ceea ce viitorul ar putea aduce acestei regiuni.

Puteți citi mai multe despre populism într-o lucrare de cercetare globală privind schimbările macroeconomice, publictă de colegii mei de la Templeton Global Macro, “America Latină: Apariția și decăderea populismului”.

Observațiile, opiniile și analizele exprimate aici sunt opinii personale și sunt destinate în a fi folosite cu scop informativ și de interes general și nu ar trebui să fie interpretate ca sfaturi individuale de investiții sau ca recomandare sau solicitare de a cumpăra, vinde sau deține orice garanție sau de a adopta orice strategie de investiție. Ea nu constituie consultanță juridică sau fiscală. Informațiile furnizate în acest material sunt redate aşa cum erau valabile la data publicării și se pot schimba fără notificare prealabilă. Acest articol nu se dorește a fi o analiză completă a fiecărui fapt material cu privire la orice țară, o regiune sau o piață de investiții.

Informații legale importante

Toate investițiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investițiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, inclusiv fluctuații valutare și instabilitate economică si politică.  Investițiile în piețe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecțiunea piețelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a acelorași factori, în plus față de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor piețe, lichiditatea mai scazută și lipsa unor cadre legale, politice, sociale sau de afaceri stabilite, care să sprijine piețele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a prețurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Prețul acțiunilor fluctuează, uneori în mod brusc și dramatic, din cauza unor factori care au impact asupra companiilor la nivel individual, asupra anumitor industrii sau sectoare sau asupra condițiilor de piață în ansamblu.

––––––––––––––––

1. Sursa: Biroul Reprezentantului Comerțului din Statele Unite, date din 2015.

2. Sursa: Export.gov, Departamentul de Comerț al SUA Administrația Comercială. Datele din 2016.

3. Sursa: Biroul reprezentantului comercial al Statelor Unite, date din 2015.

4. Performanța trecută nu este un indicator sau o garanție a performanțelor viitoare. Indicii nu sunt gestionați și nu se pot investi în mod direct în ele. Acestea nu includ taxe, cheltuieli sau taxe de vânzare.

5. Sursa: Administrația orașului Rio de Janeiro, comunicat de presă al Departamentului Relații Internaționale, 7 martie 2017.

6. Sursa: Guvernul din Brasilia (Agencia Brasília) “DF Carnavalul a avut o audiență de 1,5 milioane în 2017.”

7. În 2016, indicele MSCI Emerging Markets a crescut cu 11,2%, în timp ce indicele MSCI World a crescut cu 7,5%. Indicele MSCI Emerging Markets captează reprezentări mari și medii în 23 de țări emergente. Indicele MSCI World World captează performanțe mari și medii în 23 de piețe dezvoltate. Indicii nu sunt gestionați și nu se poate investi în mod direct într-un index. Performanțele anterioare nu sunt un indicator sau garanție a performanțelor viitoare.

8. Sursa: Perspectiva economică mondială a FMI, actualizarea din ianuarie 2017. Nu există nicio asigurare că orice estimare, proiecție sau prognoză va fi realizată.

9. Sursa: Perspectiva economică mondială a FMI, actualizarea din ianuarie 2017. Nu există nici o asigurare că va fi realizată nicio estimare, previziune sau proiecție.

10. Sursa: FMI; Mexic și Brazilia începând din ianuarie 2017; Argentina din octombrie 2016. Nu există nici o asigurare că orice estimare, proiecție sau prognoză va fi realizată.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here