Bobi Păunescu-faliment în toate afacerile de producție de film. Stă cu mâna întinsă la statul român

0
12154

01Rectificarea bugetară aduce și cadouri pentru băieții deștepți. Guvernul Dăncilă a pregătit o schema de ajutor de Stat pentru susținerea industriei cinematografice. Un film poate primi până la 10 milioane de euro finanțare din bani publici. Printre marii beneficiari ar putea fi și Bobby Păunescu, proprietarul studiourilor de la Buftea. Numai că îl încurcă puțin insolvența solicitată în primăvară. 

La începutul acestui an, guvernul a hotărât printr-o ordonanță de urgență, să subvenționeze producțiile de film. Schema se va derula până în 2020, cu un buget anual de 50 de milioane de euro. Alocările nerambursabile ajung până la 45 la sută din bugetul proiectului, cu condiția să promoveze și imaginea României peste hotare.

Hotărârea de Guvern a fost prezentată ca o mare realizare a Executivului în perspectiva unor colaborări româno-americane. De altfel, proiectul a fost susținut cu fervoare de actualul ambasador al Statelor Unite, Hans Klemm, al căruia mandat se apropie de final.

Ministerul Finanțelor a adus pe 11 iulie, câteva modificări la shema de ajutor de Stat. Cea mai importantă este mutarea către guvern a finanțării industriei cinematografice.
Evident, deținătorul studiourilor de la Buftea așteaptă rectificarea bugetară pentru a ști cât de mare este potul. Însă banii trebuie să vină repede. În urmă cu mai bine de 3 luni, Bobby Păunescu cerea la Tribunalul Ilfov insolvența firmei care deține studiourile Buftea, desi promisese că-și achită datoriile.

Nu numai că nu a reuşit să dea înapoi datoriile. Compania Bucharest Film Studios, deţinută de controversatul om de afaceri Bobby Păunescu, şi-a mai cerut o dată insolvenţa în data de 28 martie. Pentru ca instanţa să conexeze cele două procese, judecata s-a amânat pentru luna septembrie.

Cu toate acestea, statul nu ține cont și se pregătește de luna cadourilor. O subvenție venită la timp de la Guvern ar reprezenta un tun pentru studiourile Buftea. Datoriile firmei deținută de Bobi Păunescu au ajuns în 2017 la 217 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că starea de insolvență este instalată de multă vreme. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here