BNR plânge pe umărul a două bănci care ar fi afectate de conversia creditelor în lei

0
2675
bnr

Banca Naționala susține odată cu aplicarea con­ver­siei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub mi­nimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial.

Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, care a stârnit dezbateri intense la începutul anului 2015, odată cu aprecierea francului la valori record în urma unei decizii a Băncii Elveţiei, a revenit în această toamnă pe agenda discuţiilor, de această dată proiectul de lege fiind aproape de votul final în Parlament.
Ce spune BNR
„În cazul încorporării efec­telor conversiei creditelor şi ale poziţiei valutare, două instituţii de credit ar prezenta o rată a fon­durilor proprii totale sub pra­gul minim reglementat. Dacă nu s-ar lua în considerare efectul poziţiei valutare, conversia creditelor în CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pra­gul minim reglementat în cazul unei singure instituţii de credit. Numărul total al instituţiilor de credit având rata fon­durilor proprii totale sub nivelul impus prudenţial (inclusiv Pilonul II şi amortizoarele specifice) ar fi de şase“, a transmis BNR.
De ce poziția BNR nu e corectă
BNR plânge acum pe umărul băncile care sărăcuțele pierd bani! Deși înaintea crizei nu a făcut nimic pentru a diminua creditele, și în special cele luate cu buletinul, BNR vorbește acum! Adică criza trebuie să o resimtă doar populația. Oamenii sa sufere, iar băncile să facă profituri de urma înglodării populației în datorii! Noroc că instanțele și Parlamentul nu au susținut poziția BNR!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here