BNR plânge pe umărul a două bănci care ar fi afectate de conversia creditelor în lei

0
2358
bnr

Banca Naționala susține odată cu aplicarea con­ver­siei creditelor în franci elveţieni în lei la cursul istoric, două bănci ar putea să ajungă cu solvabilitatea sub mi­nimul reglementat, iar în total şase instituţii de credit ar fi sub nivelul prudenţial.

Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, care a stârnit dezbateri intense la începutul anului 2015, odată cu aprecierea francului la valori record în urma unei decizii a Băncii Elveţiei, a revenit în această toamnă pe agenda discuţiilor, de această dată proiectul de lege fiind aproape de votul final în Parlament.
Ce spune BNR
„În cazul încorporării efec­telor conversiei creditelor şi ale poziţiei valutare, două instituţii de credit ar prezenta o rată a fon­durilor proprii totale sub pra­gul minim reglementat. Dacă nu s-ar lua în considerare efectul poziţiei valutare, conversia creditelor în CHF la curs istoric ar determina reducerea ratei fondurilor proprii totale sub pra­gul minim reglementat în cazul unei singure instituţii de credit. Numărul total al instituţiilor de credit având rata fon­durilor proprii totale sub nivelul impus prudenţial (inclusiv Pilonul II şi amortizoarele specifice) ar fi de şase“, a transmis BNR.
De ce poziția BNR nu e corectă
BNR plânge acum pe umărul băncile care sărăcuțele pierd bani! Deși înaintea crizei nu a făcut nimic pentru a diminua creditele, și în special cele luate cu buletinul, BNR vorbește acum! Adică criza trebuie să o resimtă doar populația. Oamenii sa sufere, iar băncile să facă profituri de urma înglodării populației în datorii! Noroc că instanțele și Parlamentul nu au susținut poziția BNR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here