BNR, licentele si finul de la Deloitte

0
2924
bnr

Este greu de obtinut o licenta bancara. Am incercat in 2011 in mai multe jurisdictii europene, fara succes.

Bariera de intrare asigura asa cum scrie la manual rentabilitate superioara in aceasta industrie (sifonarea efectuata conform teoriei de agent se aduna nu se scade pentru a determina rentabilitatea unei industrii).

Daca in alte tari sunt clare principiile si conditiile, in Romania comportamentul este eufemistic etichetat, idiosincratic si profund partinitor.

Dupa primirea licentei, supravegherea BNR a exersat sa nu observe derapajele un numar semnificativ de ani, pana cand inclusiv pragul societal de avarie (popularul “este strigator la cer”) era depasit flagrant.

Probabil ca aceasta supraveghere prietenoasa asigura ceea ce un interlop faimos in anii ’90 si refugiat probabil prin Spania numea “revenirea”, adica rentabilitatea totala a investitiei, formale si informale.

Exemplele abunda.

Este greu de justificat cum conducerea BNR ( aceeasi de 26 de ani) a acordat doua licente bancare pentru SOV, una pentru Blidar, una pentru Umbrarescu si a respins una pentru Becali (desi platise consultanta finului de la Deloitte).

Legendele in jurul acestor licente abunda de la clinica stomatologica, la parteneriate exlusive si la deja banalele angajari la impuse, de hoarde de consilieri si executivi.

Fara a epuiza lista, mentionam doar cateva licente date de BNR si “supravegheate” cum se cuvine de BNR:
– Credit Bank
– Bankcoop
– Columna Bank
– Dacia Felix
– Banca Albina
– Banca Columna
– Banca Turco-Romana
– Banca Internationala a Religiilor
– Banca Populara Romana
– Nova Bank
– Fortuna
– Banca de Investitii si Dezvoltare
– Banca Romana de Scont
– Banca Comerciala Feroviara
– Banca Romana de Credite si Investitii
– Patria Bank

Pentru informatii despre cazuri mai putin faimoase link aici http://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/cum-ajuns-fantomele-bancilor-falimentate-anii-2000-bantuie-bugetul-statului-1_57a0c0fd5ab6550cb86b86b7/index.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here