BNR îşi face curățenie de 1,5 milioane de euro apelând la serviciile unei companii în care, până de curând, a fost acționar soția domnului Corneliu Dobrițoiu, fost ministru al apărării, condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul “Case pentru generali”

0
1746
raportul anual BNR

Compania Exclusive Facility Management Services este cea care a primit contractul pentru curățenie la sediile BNR din București și Snagov. Doamna Viorica Dobrițoiu, soţia fostului ministru al apărării, a fost asociată în această companie.

Contractul atribuit în data de 26 octombrie 2020, va aduce firmei Exclusive Facility Management Services SRL, pentru „serviciile specializate” de curăţenie pe care le va presta, suma de 6.204.168 de lei, adică 1.274.322,81 euro (sumă calculată la cursul beneficiarului din contract, de 4,8686 lei/euro).

Serviciile vor trebui să fie atât de specializate încât nici să nu se simtă când vor fi prestate pentru că în caietul de sarcini scrie limpede: “realizarea operațiunilor nu trebuie să perturbe sau să întrerupă activitatea personalului autorității contractante în spațiile aferente imobilelor”.

Exclusive Facility Management Services, compania furnizoare a intrat pe piaţa de „servicii specializate” în anul 2009 sub numele Exclusive Clean Internaţional fiind deţinută de soții Dragoș și Ofelia Moisa. Ulterior aceasta şi-a schimbat denumirea şi are ca asociat unic pe doamna Ofelia Moisa. Cu toate acestea, Dragoş Moisa, soţul figurează în SICAP ca fiind reprezentantul legal al societății.

Începând cu anul 2014, specializata companie a avut o creştere fulminantă de la 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 7 milioane de lei până la 418 angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 26 milioane de lei, în anul 2019. Întreprinzătoarea doamana Ofelia Moisa, mai figurează ca acționar și la alte societăți comerciale, una dintre acestea în insolvenţă din anul 2017. Este vorba despre compania Ericlean SRL, după numa, cu acelaşi obiect de activitate.

Dragoş Moisa este prietenul domnului Dumitru Samson, fiului vitreg al domnului Corneliu Dobrițoiu şi la un moment dat, prin acţionariatul firmei sale, Exclusive Facility Management Services, cea care a obținut contractul bunicel de la BNR, a trecut și doamna Viorica Dobrițoiu, soția fostului ministru al apărării. Ulterior doamna Dobrițoiu a ieşit din acţionariatul companiei nu înainte ca aceasta să câştige mai multe contracte cu primării liberale. Într-o declaraţie dată în faţa procurorilor DNĂ, Răzvan Pop, fostul șef de cabinet al ex-președintelui Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, a povestit cum Dumitru Samson, fiul vitreg al ex-ministrului Corneliu Dobrițoiu, a intervenit pentru ca firma condusă de soții Moisa să obțină un contract. “Cunosc faptul că Samson Dumitru a negociat cu Horea Uioreanu în toamna anului 2013 obținerea contractului de curățenie la aeroportul din Cluj-Napoca, contract pe care l-a atribuit societății Exclusive Cleaning SRL, deținută de Moisa Dragoș, apropiat al lui Samson”.

Ulterior, presa a consemnat că Dragoş Moisa a fost martor în procesul lui Dumitru Samson, care a fost condamnat definitiv, la cinci ani de închisoare cu executare, în anul 2014. La rândul său, fostul ministru al apărări, Corneliu Dobrițoiu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul “Case pentru generali”.

Între timp şi Horea Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj, a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru corupție.

Anul acesta, Corneliu Dobrițoiu a devenit membru al PP-USL, partid fondat de infractorul dovedit, Dan Voiculescu și va deschide lista de candidaţi ai formaţiunii, pentru Camera Deputaților, în Capitală.

Libertatea consemnează ca Dragoș Moisa a refuzat să comenteze câștigarea contractului cu BNR și informațiile referitoare la apropierea sa de familia Dobrițoiu. De asemenea, el a negat că doamna Viorica Dobrițoiu ar fi fost asociată în compania Exclusive Facility Management Services.

Tot în această perioadă BNR a atribuit un alt contrat unei alte firme de casă, de această dată din zona PSD. Este vorba despre un contract pentru “lucrări de amenajare și dotare depozite de arhivă și lucrări necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu la sediul BNR agenția Argeș”, publicat în SICAP la 6 noiembrie. Câştigătoare a procedurii a fost desemnată firma Zeus S.A. care a primit un contract în valoare de 3.522.627 de lei.

De menţionat este faptul că Zeus S.A. este una dintre cele mai cunoscute firme din Judeţul Argeș, fiind implicată direct în dosarul fostului șef al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, condamnat la 7 ani de închisoare după ce procurorii au dovedit că ar fi decontat din fonduri europene mai multe lucrări fictive. Ulterior depunerii cererilor de finanțare, contractele pentru lucrări au fost atribuite firmei Zeus S.A. al cărui acţionar principal a fost omul de afaceri Grigore Dobre, condamnat în anul 2015, la 4 ani de închisoare cu executare şi eliberat în anul 2017. Între timp acesta a cedat soţiei sale acţiunile Zeus S.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here