BNR, în alertă: Bănci furate la scară largă. Cum au fost păcălite de falsificatori

0
553

Cinteză, BNR: Unui șef de secție de la un spital din București i s-a furat identitatea și s-au făcut credite pe numele lui la 5 bănci.

”Au apărut cărți de identitate în sistem foarte bine contrafăcute și sunt câteva bănci în sistem care au fost deja păcălite. O singură bancă s-a prins, celelalte habar nu au avut că fuseseră păcălite. Actele de identitate aparțin unor medici care există în mod real, doar că falsificatorii le-au furat identitatea. Rețeaua a făcut destul de multe asemenea acte de identitate. Dumneavoastră verificați la Fisc nivelul veniturilor, dar verificați de fapt o persoană care există în realitate. Unul dintre cei cărora li s-a furat identitatea e un șef de secție dintr-un spital din Capitală. Omul respectiv ”luase” credite din 5 bănci”, a spus șeful supravegherii bancare din BNR, NIcolae Cinteză.

Acesta a participat la conferința Forumul Bancar Român: Tendințe și provocări în banking-ul românesc, organizat de Piața Financiară.

Cinteză a explicat și cum a fost depistat primul fals. ”Acolo unde e valabilitatea actului de identitate a apărut un spațiu în plus, între ziua și luna expirării. În rest, e perfectă contrafacerea. Una dintre bănci a sesizat acest spațiu, l-au mai plimbat pe client vreo 2-3 zile și apoi s-a aflat că în baza aceluiași buletin au fost acordate vreo 4 credite!, a spus Cinteză.

În opinia lui Cinteză, cărțile de identitate sunt făcute undeva în afara României. ”Recomandarea mea e să solicitați și alte documente: facturi de telefon, de utilități sau alte documente care să vă convingă ca cel care solicită creditul e aceeași persoană cu cea din fața Dvs”, a precizat șeful supravegherii din Banca Centrală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here