BNR a tras de la bănci 13 miliarde de lei, mișcare care apără leul, dar împinge în sus ROBOR

0
907

Banca Națională a tras de pe piață, printr-o operațiune de atragere de depozite la o săptămână,lichiditate în sumă de 13 miliarde lei. In acest fel moneda națională – scoasă din piață- susține cursul leului, dar majorând cererea de lei se pune presiune pe dobânzile la lei (ROBOR).

Semnele sunt că BNR alege să protejeze, de la caz la caz, fie leul, fie dobânzile, acțiunile prin care să fie atinse ambele ținte fiind imposibile. BNR mai are și alte instrumente de susținere a cursului leului. Unul dintre acestea este și operațiunile reverse-repo când vinde băncilor active, de genul titlurilor de stat, atrăgând astfel banii din piață.

BNR a luat 12,8 miliarde de lei de la bănci printr-o operațiune de atragere de depozite pe o săptămână, destinat absorbției de lichiditate. Mișcarea atrage leii din piață și protejează astfel cursul, mai puțini lei înseamnă că aceștia devin mai scumpi, într-o perioadă în care politica fiscală nepredictibilă a Guvernului a împins euro la un nivel record față de leu.

Atragerea de lei de către BNR, deși sprijină leul, pune presiune pe dobânzi, un alt subiect sensibil. ROBOR la 3 luni a urcat luni după mai multe ședințe de scădere. Operațiunile de atragere de depozite sunt tranzacții cu scadența prestabilită, destinate absorbției de lichiditate, în cadrul cărora BNR atrage depozite de la instituțiile de credit.

Ca urmare a operațiunilor BNR, moneda națională s-a întârit după ce în ultimele trei ședințe de săptămâna trecută a înregistrat noi minime față de euro. Banca Naţională a României a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,6771 lei/euro, o scădere de 0,02% faţă de pragul atins vineri.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,92%, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR). Totodată, luni, indicele Robor la şase luni a stagnat la 3,23%.

Oricum, Robor nu poate crește prea mult după ce la începutul acestui an Guvernul a introdus o taxă pe activele bancare al cărei nivel maxim e atins când media trimestrială a Robor la trei și șase luni depășește pragul de 3%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here