BNR a redus estimarea de inflaţie pentru 2016

La prezentarea noului Raport asupra inflaţiei, BNR a revizuit în scădere estimarea privind rata anuală a inflaţiei din decembrie 2016 la 0,6% de la 1,4%. Inflaţia din anul următor este văzută de către BNR la 2,7% în decembrie, în scădere de la 3,4% în precedentul Raport asupra inflaţiei publicat în februarie.

Conform BNR, în lipsa efectului de primă rundă al reducerilor de TVA, rata anuală a inflaţiei ar fi fost 1,9% în decembrie 2016 şi 2,9% în decembrie 2017. Aceasta sugerează acumularea unor presiuni inflaţioniste de bază sub cifrele care arată doar în mod temporar o inflaţie scăzută.

BNR a calculat un coeficient de transmisie de 71% al reducerii cotei standard de TVA la 20% din luna ianuarie a acestui an (-4pp). Acest coeficient de transmisie este mai mic decât cele înregistrate în trecut în România cu ocazia altor reduceri ale cotei de TVA (80-90%), pe fondul unei concurenţe mai mici în piaţă. Cu excepţia preţurilor administrate care au înregistrat un coeficient de transmisie de 90%, alte categorii de bunuri şi servicii au fost influenţate mai puţin de scăderea TVA-ului (50% coeficient de transmisie pentru bunuri nealimentare şi 21% pentru servicii).

În timpul conferinţei de presă, guvernatorul Isărescu a spus că Legea dării în plată descurajează creditarea şi sporeşte incertitudinea. De altfel, această lege a fost unul dintre motivele care au stat la baza reducerii prognozei BNR privind inflaţia din 2016, pe lângă scăderile recente ale unor preţuri administrate şi rata foarte mică a inflaţiei din Zona Euro.

Vorbind despre perspectivele instrumentelor de politică monetară utilizate de BNR, guvernatorul Isărescu a spus că reducerea rezervelor minime obligatorii ar putea fi amânată. Îngustarea coridorului simetric de dobânzi pentru facilitatea de credit şi facilitatea de depozit este văzută în continuare ca necesară de către BNR, dar guvernatorul nu a oferit un orizont de timp pentru aceasta.

Implicații asupra piețelor financiare:

Credem în continuare că BNR va menţine dobânda de politică monetară la 1,75% în restul acestui an şi vedem posibilă o primă majorare la 2% în T1 2017. Acumularea unor riscuri fiscale şi creşterea inflaţiei din trimestrele următoare sunt principalii factori din spatele prognozei noastre privind o politică monetară întărită în 2017.

Îmbunătăţirea mecanismului de transmisie a politicii monetare prin îngustarea coridorului simetric de dobânzi din jurul dobânzii de politică monetară ar putea genera mici presiuni de creştere a dobânzilor pe termen scurt în trimestrele următoare. Randamentele obligaţiunilor de stat vor fi influenţate îndeosebi de deteriorarea poziţiei fiscale, cu posibile presiuni în sus în viitor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here