BNR a publicat noul IRCC valabil pentru T1 2019. Rata unui credit Prima Casă creşte cu 40 de lei

0
885

Noul IRCC valabil de astăzi, 1 iulie 2019, va scumpi la rândul său rata creditelor ipotecare în special, cele de nevoi personale au majoritatea dobânzi fixe. Astfel, de la 2,36% IRCC valabil pentru creditele acordate în perioada 2 mai -1 iulie 2019, de la 1 iulie, IRCC creşte la 2,63%, majorând rata creditelor nou acordate cu minimum 40 de lei.

Chiar dacă ROBOR a fost înlocuit cu IRCC, dobânda aferentă împrumuturilor pentru populaţie va continua să crească, în condiţiile unei inflaţii ridicate şi a unui trend de creştere al dobânzilor la nivel naţional şi regional.

Potrivit calculelor finzoom.ro, rata la un credit Prima Casă de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creşte de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, în baza noului indice şi cu începeree din data de 1 iulie 2019. La restul tipurilor de împrumuturi, rata creşte probabil sensibil mai mult.

Majorarea sensibilă a noului indice care intră în componenţa dobânzilor la credite s+a datorat în mare parte lipsei acute de lichidităţi de pe piaţa interbancară din lunile februarie şi aprilie 2019, când dobânda medie a tranzacţiilor pe efective a depăşit nivelurile de 3,37%, respectiv 3,20%. În luna februarie, dobnda tranzacţiilor efective de pe interbancar a fost mai mare dect ROBOR.

BNR a anunţat pe 2 mai, pentru prima dată, noul indice de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, numit pe scurt IRCC. Cotaţia a fost de 2,36%.

Calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, IRCC ar putea fi aplicat doar creditelor de consum, imobiliare şi cardurilor de credit şi descoperit de cont nou acordate de bănci. Faţă de media pe trim. IV 2018 afişată în trecut de BNR de 2,39%, indicele oficial anunţat astăzi a scăzut la 2,36%, fiind şterse probabil zilele în care nu a existat nici o tranzacţie pe interbancar.

IRCC a fost mult mai mic decât ROBOR deoarece este un rezultat al negocierilor dintre bănci la împrumuturile efective realizate între ele şi datorită faptului că sunt dobânzile percepute cu aproximativ două trimestre în urmă şi ca medie, nu doar ROBOR din ultima zi lucrătoare a lunii la finalulul fiecărui trimestru ca până acum.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de Robor 6M. În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de Robor 3M.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

ROBOR la trei luni a rămas la 3,23%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă, egal cu cea mai mică valoare din 2 aprilie 2019.

ROBOR la şase luni a rămas la 3,37%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here