BNR a introdus cerinţe suplimentare de capital care cresc procentual din 2016 până în 2018

0
1686
Obiectivul BNR

Aceasta ca urmare a intrării în vigoare a noilor cerinţe internaţionale de adecvare a capitalurilor, printre care şi IFRS 9.

Drept urmare, numai în 2016, fondurile proprii totale ale băncilor au crescut cu 3,25 miliarde de euro. Totodată, de la 1 martie 2017, OTP şi Piraeus au devenit bănci cu importanţă de risc sistemic şi cerinţe suplimentare de capital, conform raportului anual al BNR.

 Astfel, pentru anul 2016, Banca Națională a României a introdus cerințe suplimentare de capital, constând în: amortizorul de conservare a capitalului în cuantum de 0,625 la sută din valoarea totală a expunerilor la risc ale instituțiilor de credit persoane juridice române și amortizorul O-SII în cuantum de 1 la sută din valoarea totală a expunerii la risc pentru instituțiile de credit identificate ca având o importanță sistemică.

Astfel, pentru 2016 băncile cărora li s-a aplicat amortizorul considerat carcteristic băncilor de risc sitemic au fost: BCR, BRD – Groupe Société Générale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank și Bancpost.

Începând cu 1 ianuarie 2017, amortizorul de conservare a capitalului s-a majorat la 1,25 la sută din valoarea totală a expunerilor la risc calculată, urmând ca în perioada 1 ianuarie– 31 decembrie 2018 să fie 1,875 la sută. De asemenea, lista instituțiilor de credit de risc sistemic s-a modificat prin adăugarea OTP Bank S.A. (nivel consolidat) și Piraeus Bank S.A. (nivel individual) începând cu 1 martie 2017, precizează Raportul anual al BNR.

Sursa citată arată că băncile din România dispun în mare parte de un nivel adecvat al capitalizării, în conformitate cu cerinţele Autorităţii Bancare Europene şi arată că fondurile proprii ale sistemului bancar au crescut cu 8% faţă de 2015, la 37,59 miliarde lei. Fondurile proprii de nivel 1 și de nivel 1 de bază au avansat cu 10,4 la sută, de la 30 371,1 milioane lei la 33 523 milioane lei.

În contextul adoptării Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, Banca Națională a României a solicitat instituțiilor de credit să evalueze în mod corespunzător riscul de credit apărut și să îl acopere în mod adecvat cu cerințe de capital în raport cu situația concretă a fiecărei bănci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here