Bitdefender, companie ce se ocupa de siguranta cibernetica, se implica si in cazul hartuirilor online, din ce in ce mai multe si grave

0
1673

Bitdefender a demarat luna trecuta campania #nutastatura, menita sa descurajeze fenomenul de cyberbullying de pe retelele de socializare care afecteaza, in mod special, tinerii.

Campania urmarestea strangerea a 50.000 de semnaturi in cadrul petitiei online, avand ca scop lensarea unui buton pe Facebook-Butonul impotriva cyberbullyinbului. Acesta nu este pentru a raporta sau cenzura si urmareste o semnificatie simbolica, de sanctiune sociala. Se considera ca acesta este primul pas facut de la treapta de privitor indiferent, catre cel care trage un semnal de alarma asupra fenomenului.

Conform unui studiu realizat de Bitdefender, patru din cinci adolescenti din Romania, s-au declarat hartuiti in mediul online, la un moment dat. Cele mai frecvente metode de cyberbullying sunt: mesajele de amenintare primite pe messenger, comentarii negative la fotografii sau furtul de identitate.

Principalele motive ale cyberbullyingului sunt: infatisarea victimelor si felul in care se imbraca (67%), activitatile zilnice ale tinerilor si pasiunile acestora (30%), situatia materiala a lor sau a familiilor din care provin (13%), rezultatele de la scoala sau orientarea sexuala (12%).

Chiar daca nu iau parte, in mod direct, hartuirilor online, privitorii sunt, si ei, implicati in acest proces. Aproape 90% dintre cei intervievati au declarat ca au asistat la atacuri online la adresa altor persoane, fara a se implica. Doar 35% au intervenit in conflict. Unii dintre ei au fost de partea agresorului, temandu-se sa nu devina si ei, la randul lor, victime.

“Contul meu de facebook a incercat sa fie spart, iar cum nu au reusit, au falsificat un certificat de deces pe numele meu, trimitandu-l catre echipa Facebook, ulterior fiindu-mi transformat profilul in pagina de om decedat. Mi-a luat trei zile sa-mi raspunda la mesaje si inca doua sa-mi revina contul la normal.”

“Mi-a comentat un coleg de scoala la o poza spunandu-mi balena, se lega de faptul ca sunt mai plinuta, pe cand el e de doua ori mai mare decat mine. Si i-am raspuns incercand sa nu par afectata, dar apoi am renuntat, mi-am inchis telefonul, si am inceput sa plang.”

“Cineva s-a dat drept mine si a jignit alte persoane in mesaje private.”

“Un cont fals m-a amenitat cu violenta dupa ce un coleg si a pus un prieten sa ma ameninte. Nu aveau niciun motiv. I-am cerut scuze pentru cele intamplate iar acesta m-a lasat. In urmatoarea zi s-a aflat ca era un cont fals.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here