Bitcoin- cea mai mare schema Ponzi din istorie

0
6490

Moneda Bitcoin, ce a luat atat de multa amploare in ultima vreme este, inca, un mister  care ne ofera, totusi, mici lacune ce ne permit sa o descoperim sau, mai bine zis, sa ii descoperim minciunile. Cu informatiile cunoscute pana acum, aflam ca: “Bitcoin nu este o monedă. Este o schemă Ponzi şi un bun conductor pentru activităţi infracţionale sau ilegale. Şi nu este sigură, având în vedere că a fost ţinta unor atacuri informatice”, a declarat economistul american Nouriel Roubini, numit “Dr. Doom”.

Schemă Ponzi este o operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari ale unor investitori, de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

La sfarsitul anilor ’90, investitorii din capitalul de risc de la Silicon Valley, impreuna cu bancherii de investitii din New York, au folosit expresii precum “lipirea” si “B2C”, cu scopul de a justifica evaluarile ridicole ale companiilor de Internet.

Crezandu-i pe acești oameni și speriati ca goana lor dupa bogatie va fi ingreunata, micii investitori, oamenii de rand, bunica și bunicul, șoferii de taxi, și-au investit economiile de-o viață în companii precum Pets.com, Webvan și eToys. Totusi, acest „balon” s-a spart, iar ei au pierdut totul. Printr-un transfer de avere în miliarde de dolari de la Main Street catre Wall Street, CEO lipsiți de scrupule și bancheri infometati s-au îmbogățit, efectiv, în detrimentul a sute de mii de investitori de rand, lăsându-i să dispere cu privire la viitorul lor.Aceasta istorie plina de inselaciuni si minciuni, se repetă acum, cu vestita Bitcoin. Insa, de aceasta data, povestea nu se desfasoara doar pe Main Street din S.U.A. ci a luat o amploare considerabila, inca fiind in curs de dezvoltare. Evolutia tehnologiei face posibil ca oricine care are un cont bancar și o conexiune la internet sa se implice in acest domeniu, atras de „autorii” aflati in Silicon Valey, China sau New York.Victimele Bitcoin sunt atrase de o poveste bine pusa la punct, si anume ca nu putem avea încredere în valutele emise de guvern, in acest context, Bitcoin fiind viitorul banilor.

Un investitor descrie Bitcoin  ca fiind “un dar de la Dumnezeu pentru a ajuta omenirea să-și rezolve dezordinea pe care a făcut-o cu banii”, pe cand un director PayPal prezice că prețul lui Bitcoin va ajunge la 1 milion de dolari în următorii 5-10 ani iar managerii de active spun că aceasta inventie este „noul aur”Totusi, cei ce opteaza pentru adevar sau realitate, declara ca Bitcoin este o prostie totală, o inventie a celor ce vor sa fure intr-un mod nemaintalnit pana acum.

Intr-adevar, prețul Bitcoin se poate  dubla sau poate ajunge chiar de patru ori mai mare decat este in prezent- dar acest lucru se poate intampla doar pentru că prețul său se bazează pe speculații pure și aceste povestiri bine puse la punct hrănesc dorintele oamenilor de a fi bogati. Intr-un final, si acest balon va exploda, facand numeroase victime. Specialistii spun ca prabusirea prețului de piață al inventiei Bitcoin este aproape sigura, la un moment dat – la fel ca dot-com-urile. In acel moment, nu va mai fi nimeni la care să apeleze cei pacaliti, pentru că niciun guvern sau bancă nu susține aceasta presupusa moneda,  iar autorii Bitcoin vor incasa toti banii cash și vor disparea din peisaj.Prețul Bitcoin nu este o „oglinda” a utilizării sale ca monedă ci reflectă doar cererea pentru mirajul valorii sale speculative.

Prețul său este în creștere doar pentru că oamenii din întreaga lume au auzit fantasmagorii despre modul în care alții și-au dublat sau triplat banii într-o perioadă scurtă – și, bineinteles, nu vor să rateze aceasta oportunitate de a fi bogati. Cei mai creduli investitori fac chiar  împrumuturi pentru a cumpăra Bitcoin. Bitcoin a fost inventata de o persoană sau grup necunoscut, cu scopul de a fi utilizata ca o monedă digitală. Aceasta permite transferul direct între persoane care folosesc criptografia.

Registrul bancar este distribuit tuturor utilizatorilor, iar tranzacțiile matematice complexe asigură integritatea acestora. Un astfel de sistem îngreunează guvernele să cunoască identitatea oamenilor care schimbă banii, așa că a devenit un paradis pentru spălarea banilor, traficul de droguri și corupție. Dincolo de gradul său de utilizare pentru crimă, Bitcoin are si deficiențe majore de design.

Bitconul este creat cu rate predeterminate și treptat descrescătoare, cu o limită totală de 21 de milioane de monede emise. Un alt secret este ca ritmul de creștere a Bitcoins-urilor disponibile nu este în concordanță cu numărul de persoane dornice să le cumpere.

Pe langa toate acestea, există probleme cu tehnologia în sine. În primul rând, oricine are acces la o parolă Bitcoin (sau o cheie privată) are autoritatea de a cheltui Bitcoins-ul pe care îl deblochează iar pierderea parolei respective înseamnă pierderea tuturor investitiilor in acest domeniu, fără vreo solutie salvatoare. În al doilea rând, creșterea liniară în lanțul blocurilor care alcătuiesc Bitcoin are ca rezultat o creștere exponențială în calculul necesar procesării și verificării tranzacțiilor: tranzacțiile care se fac in 10 minute durează, de fapt, ore întregi.

Un alt aspect ingrijorator, demn de luat in calcul, este energia consumata pentru verificarea tranzacțiilor. Rețeaua Bitcoin consumă energie cu o rată anuală de 32TWh – cam la fel de mult cat Danemarca. Fiecare tranzacție consumă 250kWh, suficientă energie pentru a alimenta o locuință medie occidentală, timp de nouă zile. China a devenit națiunea Bitcoin- dominantă.Cu siguranță, monedele digitale sunt viitorul, dar alte opțiuni au mai mult sens decât Bitcoin. Spre exemplu, chinezii folosesc WeChat Pay și Alipay, care realizeaza in prezent 5.5 trilioane de plăți; sau interfața plăților unificate din India, care face posibilă transferarea banilor între oameni în câteva secunde – fără taxă. Acest lucru se întâmplă bancă la bancă, oferă asistență pentru clienți și de securitate. Deci, există modalități mai bune și mai simple decat basmul Bitcoin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here