Bilantul lui Ciolos: Sustinerea politica relativ volatila de care a beneficiat în Parlament a îngreunat luarea unor decizii

0
2538
Bilantul lui Ciolos: Sustinerea politica relativ volatila de care a beneficiat în Parlament a îngreunat luarea unor decizii

Fostul Premier Dacian Julien Cioloș a făcut la sfarsitul mandatului un bilanț al Cabinetului său; referindu-se la Cabinetul pe care l-a condus,   a tinut sa precizeze ca luarea unor decizii a fost ingreunata pentru ca  acesta a fost “o formulă excepțională” a fostei guvernări, care a beneficiat  “de o susținere politică relativ volatilă în Parlament.

“Acest Guvern a apărut (…) într-un context social și politic excepțional, după manifestații de stradă, după demisia guvernului precedent, moment în care s-a convenit la nivel politic instalarea unui guvern tehnocrat. A fost deci o formulă excepțională a acestei guvernări și în acest context (…) am beneficiat și de o susținere politică relativ volatilă în Parlament, ceea a îngreunat luarea unor decizii”, a declarat Cioloș, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Premierul Cioloș a mai precizat că se astepta ca așteptările oamenilor față de acest guvern sa fie foarte mari.

“Și au fost într-adevăr foarte mari. Presiunile au fost foarte mari ca acest Guvern să demareze reforme și să intervină în foarte multe domenii, atâta vreme cât, pe de altă parte, unele partide se așteptau ca acest Guvern să se ocupe în primul rând de administrarea treburilor curente ale țării. Însă, încă de la începutul guvernării, au ieșit la iveală mai multe probleme, mai multe lucruri ascunse timp de, în multe cazuri, peste 20 de ani, care și-au făcut simțită prezența și problemele au apărut, au ieșit la iveală în această perioadă, așa încât Guvernul nu avea cum să nu abordeze aceste lucruri frontal”, a susținut Cioloș.

Dintre măsurile luate în acest an de Guvern se numără și cele care vizează transparentizarea și debirocratizarea.

“Am evitat să venim cu surprize în deciziile guvernamentale. Am transparentizat și actul de decizie guvernamental, am creat noi platforme de consultare publică (…). Am creat (…) Registrul Unic al Transparenței Intereselor (…) și am declanșat și un proces de debirocratizare”, a spus Cioloș.

Ministrul a mai precizat că actualul Guvern și-a asumat “organizarea unor alegeri locale și parlamentare corecte și transparente” și a luat măsuri “pentru a reduce suspiciunile de fraudă”.

De asemenea, Cioloș  a scos in evidenta, ca reusita, finalizarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 și operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. In acelasi timp acesta a detaliat măsurile luate în mai multe domenii, precum absorbția de fonduri europene , sănătatea si educația.

De asemenea Cioloș remarca ca România se află “într-o situație cu o creștere economică de aproape 5%”, “cea mai mare din Uniunea Europeană”.

“Măsurile pe care le-am luat și în acest an și modul în care am abordat lucrurile în procesul decizional care viza sectorul economic a stimulat în continuare încrederea investitorilor în România, în așa fel încât suntem în situația în care au crescut și (…) investiții străine și investiții autohtone (…)/ A crescut numărul de locuri de muncă inclusiv în sectorul privat, cu peste 3,4% mai mult decât perioada corespunzătoare anului (…) 2015”, a mai spus Cioloș.

Numărul de locuri de muncă create în economie , a precizat Ciolos,  a crescut cu peste 155.000 și s-a înregistrat o scădere a șomajului de la 4,9% la 4,7%.

“Am reușit să menținem și deficitul bugetar în limitele prognozate și  anul acesta am atins un nou prag minim al costurilor de finanțare externă. Creșterea aceasta economică a avut deja un impact pozitiv și în buzunarele românilor, cum le place unor politicieni să spună, pentru că veniturile lunare pe gospodărie au crescut cu 13%  în 2016. Câștigul salarial mediu brut pe total economie a crescut cu aproape 13%. Chiar și pensiile au crescut, în ciuda a ceea ce am tot văzut la televizor, în acest an, că tehnocrații se pregătesc să scadă pensiile. Nu doar că n-au scăzut, dar ele au crescut cu 5%. Am crescut și salariul minim în 2016 cu 200 de lei. Am înțeles că acest trend, ca să se mențină și în anii următori, e nevoie de măsuri care să stimuleze crearea de locuri de muncă”, a precizat  Cioloș.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here