Pentru a fuziona cu Anheuser-Busch InBev, SABMiller trebuie să vândă toate operaţiunile din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia. Fuziunea dintre cele două companii s-a finalizat luni, 10 octombrie, iar de-acum se lansează ofertele.
355 de milioane de euro în 2015
La noi, SABMiller deţine Ursus Breweries, lider de piaţă, cu vânzări de peste 355 de milioane de euro în 2015. Cu trei fabrici la Timişoara, Braşov, Buzău şi cu o mini-unitate de producţie la Cluj, activele din România vor fi vândute la pachet cu celelalte fabrici din regiune. Mai multe companii s-au arătat interesate de achiziţia fabricilor de bere deţinute de SABMiller. Cel mai recent anunţ vine din partea miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, care a declarat pentru Reuters că ar putea să folosească o parte din banii obţinuţi din vânzarea unei participaţii de 1,5% din SABMiller tocmai pentru a cumpăra fabricile scoase la vânzare.
Fuziune de 100 de miliarde
Sebastian Kulczyk deţine, alături de sora sa, Dominika, Kulczyk Investments, una dintre cele mai mari companii de investiţii din Europa. Compania urmează să intre în posesia unui miliard de lire sterline după ce va vinde participaţia rămasă, de 1,5% din SABMillers, ca rezultat al fuziunii de 100 de miliarde de dolari.
Dar miliardarul polonez are competiţie. Japonezii de la Asahi ar fi şi ei interesaţi şi vor să ofere 4,87 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Nikkei. Compania nu face niciun pas pentru achiziţia activelor SABMiller din regiune, a declarat însă purtătorul de cuvânt al Asahi. Japonezii au cumpărat însă brandurile Peroni, Grolsch şi Meantime de la SABMiller pentru 2,25 miliarde de euro.
Şi China Resources Beer Holdings Co., producătorul celei mai consumate beri din lume, Snow, ia în calcul să liciteze pentru activele scoase la vânzare.
Fonduri mari de investiții
De asemenea, fonduri mari de private-equity, precum Advent International Corp., KKR & Co. şi BC Partners Holdings Ltd sunt interesate de activele esimate la o valoare de circa şapte miliarde de dolari. PAI Partners SAS, Bain Capital şi grupul Jacobs Holding AG, ar putea şi ele să se uite la achiziţia fabricilor, potrivit Bloomberg.