Benfotiamina: Opţiune terapeutică în complicaţiile diabetice

0
5262
Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors

Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors (Societatea pentru Biofactori)

Biofactorii pot avea efecte terapeutice şi în cazul diabetului: “Pe lângă îmbunătăţirea controlului glucozei sanguine, tratamentele patogenetice ale complicaţiilor diabetice sunt rare, benfotiamina şi acidul alfa lipoic fiind singurele substanţe disponibile la scară largă”, a afirmat Dr. Conf. Univ. Alin Stirban, şeful Secţiei de Diabet şi Endocrinologie a Centrului Clinic şi de Chirurgie Sana din Remscheid (Germania).

Benfotiamina este un precursor biodisponibil al vitaminei B1, fiind utilizată în situațiile în care este nevoie de doze terapeutice mari. Conform studiilor, benfotiamina poate împiedica patru patomecanisme induse de hiperglicemie, patomecanisme care cauzează complicaţii diabetice. Mai mult, aceasta are și efecte antioxidante. Avantajele pe care Benfotiamina le are pentru pacient au fost explicate de Dr. Stirban pe baza studiilor clinice, care au demonstrat eficacitatea benfotiaminei în tratamentul neuropatiei diabetice și o excelentă tolerabilitate a acesteia. Mai mult, datele iniţiale ale studiilor au indicat şi efecte vasculare pozitive.

Vârsta ca factor de risc: Deficienţa de vitamine este foarte răspândită

Bolile metabolice şi neurologice precum şi deficienţele de vitamine afectează în special persoanele în vârstă. Având în vedere faptul că ponderea persoanelor în populaţia globală este în continuă creștere, problema este din ce în ce mai mare, a subliniat Prof. Gabriel-Ioan Prada, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (România). “Vitaminele sunt foarte importante pentru bolile metabolice la persoanele vârstnice”, a explicat specialistul în geriatrie şi gerontologie. De exemplu, lipsa vitaminei D determină creşterea riscului de sindrom metabolic şi diabet zaharat de tip 2. Nici stările de deficienţă subclinică de vitamina B nu sunt neobişnuite pentru pacienții în vârstă. La rândul lor, acestea favorizează neuropatiile, care afectează 70% din diabeticii vârstnici, crescând riscul de căzături şi fracturi. În ceea ce priveşte complicaţiile diabetice la persoanele în vârstă, benfotiamina, precursorul tiaminei, are atât efecte preventive, cât şi terapeutice, a afirmat Prof. Prada.

Pentru informaţii suplimentare accesaţi www.gf-biofaktoren.de/en/

Sursa: Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors “Biofactorii în bolile metabolice”, 8 septembrie 2016, Bucureşti

Society for Biofactors e.V. este o asociaţie non-profit care îşi propune să promoveze principiile ştiinţifice fundamentale ale tratamentului şi profilaxiei cu biofactori.

www.gf-biofaktoren.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here