Beneficiarul de mână lungă al Antenei Group este Dan Voiculescu

0
1271

Antena Group a cumpărat cu 51 de milioane de lei cu TVA, adică peste 10 milioane de euro – fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 de închisoare din 8 august 2014, potrivit unor surse din piața media confirmate de surse din cadrul ANAF.

Tranzacția a avut loc pe data de 20 august, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp din strada Gârlei 1D (fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare).

Licitația a pornit de la suma de 51 de milioane de lei fără TVA și s-a ajuns la negociere directă întrucât s-a prezentat doar Antena Group. Potrivit surselor G4media, banii au fost virați în conturile ANAF în termenul de 5 zile lucrătoare.

Inițial, ANAF și ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate) au solicitat peste 76 de milioane de lei fără TVA.

Omul lui Dragnea și Vâlcov de la ANAF a renunțat la imobil pentru Direcția Generală a Vămilor

Potrivit site-ului ANABI, fostul sediu ICA a fost solicitat de ANAF – Direcția Generală a Vămilor în cadrul unei proceduri de reutilizare publică. Pe 13 mai 2019 însă, ANAF condusă pe atunci de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, a renunțat fără explicații la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.

Suma nu se scade din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.

Potrivit judecătoarei Camelia Bogdan, cea care a pronunțat sentința definitivă de condamnare, și a unor surse din cadrul ANAF, verdictul din 8 august 2014 a avut două componente pe latura civilă (privind banii):

1.recuperarea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro,

2.confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la aproape 40 de milioane de euro.

Produsul infracțional e compus din 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august):

*Fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești,

*turnul Grivco,

*un teren din strada Gârlei 1B,

*fostul sediu Grivco din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).

Practic, în total, statul are de recuperat de la Dan Voiculescu aproape 100 de milioane de euro.

Potrivit Cameliei Bogdan și surselor ANAF, sumele obținute de stat din valorificarea produsului infracțional, adică a celor 4 imobile confiscate de la Dan Voiculescu, nu se scad din valoarea prejudiciului de 60 de milioane de euro.

Sunt 2 proceduri diferite. De altfel, potrivit legislației în vigoare, sunt 2 proceduri distincte pentru recuperarea prejudiciului și valorificarea bunurilor confiscate.

Potrivit unor surse din ANAF, dacă la executarea prejudiciului, inculpații condamnați nu au dreptul să cumpere bunurile scoase la licitație (pentru recuperarea prejudiciului) în mod direct sau prin interpuși, la valorificarea bunurilor confiscate nu există această interdicție, potrivit OUG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

”Beneficiarul real al Antenei Group este Dan Voiculescu. Statul ar trebui să recupereze din nou imobilul cumpărat de Antena Group de la ANAF având în vedere că în patrimoniul domnului Dan Voiculescu a intrat din nou acest bun. Ministerul Agriculturii, parte civilă (păgubită – n.r.) în dosar, poate face o cerere ca bunul intrat în patrimoniul domnului Dan Voiculescu, beneficiar real al Antena Group, să fie trecut în patrimoniul Ministerului Agriculturii pentru repararea prejudiciului de peste 60 de milioane de euro”, a declarat judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a pronunțat decizia definitivă de confiscare din august 2014.

Ea mai spune că a explicat clar în decizia judecătorească că beneficiarul real al Antenei Group este Dan Voiculescu. Potrivit sentinței din 2016 de lămurire a dispozitivului sentinței din august 2014, Voiculescu a investit banii din conturile Crescent Cipru în societățiile de azi ale familiei, pe care ulterior le-a donat fiicelor sale.

Potrivit Cameliei Bogdan, statul român ar trebui acum să confiște din nou fostul sediu ICA cumpărat de Antena Group de la ANAF pentru a recupera, de această dată, prejudiciul de peste 60 de milioane de euro din dosarul ICA întrucât beneficiarul real al societății este chiar Dan Voiculescu.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Antena Group are următorii acționari:

*Camelia Voiculescu (44,55%)
*Corina Voiculescu (40,22%)
*Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (3,9%)
*Grupul Industrial Voiculescu și Compania (Grivco, 7,3%)
*Mihai Lazăr (director al Grivco, 3,1%)
*Dan Gheorghe (0,43%)
*Intact Media Advisors SRL (0,46%).

Cât s-a recuperat până acum din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro și din produsul infracțional de 40 de milioane de euro

G4Media.ro arăta în ianuarie că ANAF a reuşit să recupereze abia 8,7 milioane de euro din totalul de 100 de milioane de euro, prejudiciul stabilit prin sentinţa defintivă de condamnare și produsul infracțional.

În iulie, Adevărul arăta că, de la începutul anului, statul a recuperat doar 10.000 de euro de la Voiculescu în contul prejudiciului uriaș.

Voiculescu a fost găsit vinovat pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA). El a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro plătind doar 100.000 de euro. Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. A fost încarcerat în august 2014 şi eliberat în iulie 2017.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here