Beneficiarii de pensii speciale îşi vor pierde aceste drepturi băneşti dacă sunt condamnaţi definitiv pentru corupţie

0
849

Proiectul de lege în acest sens a fost depus la Parlament de deputaţii liberali Florin Roman şi Romeo Nicoară.

În prezent, doar pentru parlamentari, aleşi locali şi magistraţi există interdicţia de a primi pensia de serviciu, dacă sunt condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie. Propunerea legislativă vrea să extindă această interdicţie pentru toţi beneficiarii de pensii speciale.

Mai precis, proiectul prevede că îşi vor pierde dreptul la pensie specială, dacă sunt condamnaţi pentru corupţie, şi membrii personalului auxiliar al instanţelor/parchetelor, militarii, funcţionarii publici parlamentari, personalul diplomatic şi consular, judecătorii de la Curtea Constituţională, personalul profesionist din aviaţia civilă şi membrii Curţii de Conturi.

„Prin adoptarea acestei iniţiative legislative nu va mai exista o inechitate între beneficiarii pensiilor de serviciu sau aşa-numitele pensii speciale pentru diferitele categorii profesionale; condiţiile de acordare a acestor pensii de serviciu trebuie să fie la fel”, motivează iniţiatorii.

Potrivit lor, prin această măsură s-ar descuraja comiterea unor astfel de fapte de către anumite categorii profesionale. Potrivit iniţiativei, dreptul la pensie specială se va pierde dacă beneficiarul este condamnat definitiv pentru corupţie, indiferent dacă pedeapsa a fost ispăşită şi indiferent de câţi ani au trecut de atunci. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

De curând, o altă iniţiativă ce vizează pensiile speciale a fost depusă de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. El propune impozitarea progresivă a tuturor pensiilor din legile speciale care depăşesc 7.000 de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here