BCR a pierdut, pe fond, în faţa ANPC, într-un proces colectiv pe clauze abuzive

0
2232

După ce a obligat-o pe Raiffeisen Bank să elimine practicile incorecte din contractele de credit, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) loveşte din nou, de data aceasta în cea mai mare bancă din sistem.

Dacă ANPC va câştiga acest proces şi în ultimă instanţă, atunci banca va fi obligată să modifice toate contractele de credit similare cu cele invocate în instanţă, decizia justiţiei având efecte erga omnes ( asupra tuturor contractelor de credit) .

Potrivit informaţiilor disponibile, clauzele identificate de Tribunalul Bucureşti ca fiind abuzive vizează rata de dobândă variabilă (DRV) şi comisionul de administrare.

Conform portalului instanţei, Tribunalul a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale menţionate, obligând banca “să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive menţionate din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale. BCR are dreptul că facă recurs în termen de 15 zile de la comunicare, decizia nefiind definitivă.

Reprezentanţii băncii au spus că “decizia instanţei practic nu mai are relevanţa actuală”, întrucât contractele în derulare nu mai conţin clauzele care au fost supuse examinării.

Aceştia au transmis: “Am făcut lucrul corect şi am luat măsuri active în interesul clienţilor noştri. Peste 200.000 de clienţi au beneficiat de costuri scăzute ale creditelor. În plus, contractele în derulare nu mai conţin clauzele care au fost supuse examinării, astfel încât decizia instanţei practic nu mai are relevanţa actuală. Chiar şi în această situaţie însă, există argumente legale solide pentru ca instanţa să dea câştig de cauză băncii în apel, în ceea ce priveşte corectitudinea contractelor”.

Banca Comercială Română a obţinut un profit net de 559,8 milioane lei (123 milioane euro), în primele nouă luni ale anului în curs, cu peste 50% mai mic faţă de cel din perioada similară a lui 2016, când rezultatul net al exerciţiului financiar a fost de 1,14 miliarde lei (255,4 milioane euro).

Conform unui comunicat al băncii, scăderea a fost determinată, în principal, “de efectul de bază rezultat din reluări substanţiale de provizioane de risc şi din înregistrarea unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii în primele nouă luni ale lui 2016”.

Surse apropiate situaţiei ne-au spus că ANPC şi BCR se judecă în şase dosare aflate pe rolul instanţei. “Dacă aceste procese vor fi pierdute de BCR, totalul pierderilor va fi enorm pentru Erste Bank”, ne-au mai spus sursele citate.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a mai câştigat, pe fond, şi în alte procese erga omnes pe care le are cu alte bănci din piaţă. ANPC a obţinut câştig de cauză definitiv într-un caz cu OTP Bank, în prezent având peste 50 de dosare colective deschise împotriva băncilor de la noi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here