Bazandu-si afacerile pe creditele niciodata returnate la Bancorex si biletele la ordin avalizate de Iacubov si platite de fondul FPP Moldova, Liviu Tudor creeaza o ironie a sortii… Standardul ,,Immune”…

0
1866

Omul de afaceri Liviu Tudor (59 de ani), cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, a încheiat un parteneriat cu grupul britanic Mace, unul dintre cei mai mari constructori din lume – cunoscut pentru construcția celebrului zgârie-nori The Shard, și i-a acordat primul certificat Immune de 4 stele sediului central al companiei din centrul City-ului londonez, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

„Am înmânat primul certificat Immune Powerful grupului Mace pentru sediul lor central din Londra. Cu această ocazie am încheiat și un parteneriat strategic cu Mace pe zona de property management“, a declarat, pentru Profit.ro, Darren Allen, development manager în cadrul Genesis Property și managerul programului de certificare Immune. Parteneriatul dintre Liviu Tudor și Mace poate fi extins și în alte afaceri, fiind diverse discuții în acest sens, potrivit surselor Profit.ro. Mace este în Top 10 cele mai mari companii de construcții din Marea Britanie, cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lire sterline în 2019 și un profit brut în echivalent de 25,3 milioane euro. Similar, Liviu Tudor a mai încheiat parteneriate strategice cu firma internațională de arhitectură Woods Bagot, fondată în Australia, cu inginerii americani de la Epstein și cu Cushman & Wakefield din Singapore, cu ideea de a implementa standardul de certificare Immune. Profit.ro a scris în exclusivitate despre faptul că Liviu Tudor a dezvoltat un standard de certificare a clădirilor menit să creeze un mediu mai sigur pentru angajații care se întorc la birouri, în contextul pandemiei de COVID-19. Primele clădiri certificate sunt sediile Ericsson, HP și Luxoft din București.

Calitatea mediului de lucru a devenit una dintre temele predominante pe agenda tuturor companiilor în căutare de spații pentru birouri, de aceea Liviu Tudor a decis să investească circa 1 milion de euro în cercetarea și dezvoltarea standardului, la care a contribuit o echipă formată din 20 de experți în sănătate, tehnologie, imobiliare, arhitectură și inginerie, printre care Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Investiția cuprinde, parțial, și costul de implementare a standardului în trei clădiri din West Gate și Novo Park, centrele de birouri pe care le are în proprietate. Standardul, denumit Immune, presupune un set de peste 100 de reguli, ce pot fi aplicate complet sau parțial, în funcție de bugetul proprietarului, și care certifică trei niveluri de rezistență a clădirii la provocări sanitare prezente sau viitoare. Ideea a fost preluată din modul de funcționare a spitalelor și implică activarea unor module de protecție în timpul unei pandemii sau al unor amenințări bacteriologice sau toxicologice, precum COVID-19.  Printre cele mai importante criterii ce trebuie bifate de o clădire pentru a fi certificată se numără: • existența unui administrator care să implementeze și să monitorizeze activitățile pe perioada declanșării măsurilor de protecție; • existența unei camere de carantină special gândită și complet echipată pentru a fi utilizată la izolarea persoanelor expuse; • un depozit de urgență care să stocheze materiale sanitare de protecție; • ecrane digitate amplasate în zona de recepție a clădirilor care să afișeze indicatori precum calitatea aerului interior comparativ cu a celui exterior, parametrii apei din interior comparativ cu sursa de apă din rețeaua orașului și diferite informații despre funcționarea echipamentelor din clădire; • pereți acoperiți cu vopsea antimicrobiană; • colțuri rotunjite la pereți care să prevină depozitarea bacteriilor.

Liviu Tudor a calculat prețul implementării standardului Immune la maxim 2% din costul de dezvoltare a imobilului. În calitatea sa de președinte al European Property Federation, Liviu Tudor discută cu 50 de dezvoltatori din Europa și SUA despre implementarea standardului în clădirile acestora. În afară de membrii federației, dezvoltatorii abordați provin din Marea Britanie și SUA. Standardul, oferit sub forma unui document deschis publicului pentru îmbunătățiri, este dedicat clădirilor de birouri, dar poate fi adaptat pentru certificarea oricărui tip de clădiri precum hoteluri, malluri, școli sau locuințe. Prin firma sa Genesis Property, Liviu Tudor administrează două parcuri de afaceri: Novo Park din Pipera și West Gate din Militari, cu o suprafață închiriabilă totală de circa 150.000 de metri pătrați, ceea ce îl face românul cu cea mai mare suprafață de birouri în portofoliu și ocupantul locului cinci în topul celor mai mari proprietari de astfel de spații din România, după Globalworth, AFI Europe, Immofinanz și CA Immo. El mai deține și campusul studențesc West Gate Studios și trei spații de parcare ce oferă, în total, 950 de locuri. Familia Tudor are și producătorul de materiale de construcții Prefabricate Vest. Înainte să devină dezvoltator imobiliar, Liviu Tudor a pus bazele primei firme de comunicații prin satelit din România, Digicom, și a lucrat ca inginer la Aerostar.

SIF Moldova a recuperat 23 de milioane de lei din pierderea de pe vremea lui Iacobov, în anii 1990

SIF Moldova a recuperat 10 milioane de lei numai in acest an, din suma de peste 75 de milioane de lei, executată de AVAS, în contul unor creanţe litigioase ce datează din anii 1990, potrivit detaliilor primite de ECONOMICA.NET de la companie şi raportului pe Semestrul 1. Totalul recuperărilor în instanţe se ridică la 23 de milioane de lei.

Creantele Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) asupra societăţii de investiţii financiare SIF Moldova (simbol bursier SIF2), contestate de aceasta, ar fi urmarea operaţiunilor de care ar fi legat numele lui Corneliu Iacobov, fost director al companiei din vremea în care se numea Fondul Proprietatii Private II Moldova (FPP II).

Iacobov a fost condamnat definitiv într-un alt dosar, legat de fraudelor de la Rafo Oneşti.

AVAS a obţinut în 2006 executarea SIF2 pentru echivalentul a 19,9 milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de către oficialii companiei. Cea mai mare parte din aceasta sumă ar fi rezultat din biletele la ordin (instrumente de credit) avalizate în sarcina FPP II în perioada conducerii acesteia de către Iacobov. Prin această operaţiune FPP (actuala SIF2) ar fi garantat de fapt plata mai multor obligaţii bancare ale unor firme.

Firmele beneficiare ale operaţiunilor nu s-au achitat de obligaţii, iar operaţiunile au expus FPP II si ulterior SIF Moldova (SIF2), care a fost considerată bună de plată în locul rău platnicilor. AVAS a preluat creditele neperformante ale Bancorex, cand banca devalizată în anii ’90 a fost abnsorbită de BCR.

SIF Moldova consideră ca a fost executată nelegal şi a atacat în instanţă.

SIF Moldova are 77 dosare de litigii de la care aşteaptă bani, aflate în diverse stadii procesuale în instanţe. Peste 45,5 milioane din cele 75 de milioane caer sunt pretenţiile SIF2 fac obiectul altor 96 dosare, în care SIF2 la rândul său este pârâtă, potrivit raportului SIF2 pe Semestrul 1, trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Moldova a constituit provizioane de peste 12,7 milioane de lei, în contul pretenţiilor AVAS, în conformitate cu bunele practici corespunzatoare principiilor de guvernanţă corporatistă, pe care conducerea companiei şi-a construit strategia de dezvoltare.

Cea mai căutată

Investitorii au răspuns cu respect transparenţei şi modului de administrare a averii SIF Moldova, ceea ce a dus la creşterea valorii de piaţă, până la 680 de milioane de lei, ca urmare a scumpirii acţiunii SIF2, cu peste 48% în ultimele 12 luni, până la 1,31 lei / titlu.

SIF prezintă, astfel, o diferenţă (discount) de doar 33% dintre valoarea unitară a portofoliului său şi preţul de piaţă, cotaţiile celorlalte SIF-uri, ca şi ale Fondului Propritatea fiind cu peste 50% mai mici decât valoarea averilor lor.

„SIF Moldova a obţinut cele mai ridicate valori ale randamentului activelor (ROA = Profit net/Active totale) în 2011 (27,7%) şi 2010 (16,7%), ceea ce atestă capacitatea de administrare a activelor deţinute.

De asemenea randamentul capitalului (ROE = Profit net/Capitaluri proprii) a fost de 6,2% în 2011 şi de 2,8% în 2010“, se spune în raportul SIF2.

La semestrul 1 2012, ROA este de 11,4%, în timp ce ROE este de 22,7%.

Performanţele SIF Moldova şi progresele din implementarea principiilor de guvernanţă corporativă sunt completate de finalizarea unui amplu proces de restructurare şi reorganizare, care a dus la o reducere cu 62% a numărului de posturi ocupate şi o reducerea cheltuielilor salariale estimată la 32% pentru anul 2012 şi cu încă 20% pentru anul 2013“, spun oficialii SIF2.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), spune că lichidităţile din conturi de peste 150 de milioane de lei permit echipei sale „să reacţioneze rapid, dacă statul începe oferta secundară de acţiuni de la Transgaz, dacă se clarifică situaţia de la Hidroelectrica sau dacă ar surveni orice alte oportunităţi de plasament. Avem un nivel al lichidităţilor de 15% din active, de 3 ori mai mare decât cel bugetat“.

SIF Moldova are în gestiune active de peste 1 miliard de lei.24


Liviu Tudor ne-a trimis o notificare precizand faptele asa cum le vede el. Redam mai jos aceasta notificare.

notificare Tudor Liviu - SFIN 1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here