Barclays instalează senzori pentru a afla cât timp petrec bancherii la birou

0
1553

Managerii binecunoscutei banci de investiţii din Londra, au fost asaltaţi cu zeci de întrebări, în momentul în care personalul a descoperit nişte cutii negre instalate în partea inferioară a birourilor. Mai mulţi angajați ai Barclays, care ne-au povestit acest lucru, au cerut să rămână anonimi având în vedere că vorbeau despre locul lor de muncă. Misterioasele cutii negre s-au dovedit a fi dispozitivele de urmărire OccupEye, care utilizează senzori de căldură și de mișcare pentru a înregistra cât de mult timp petrec angajații la posturile lor.

“A existat o „introducere progresivă” a dispozitivelor, iar personalul Barclays și sindicatul Unite au primit notificări înainte de instalare, chiar dacă banca nu a trimis o notă specifică în legatură cu acestea”, potrivit purtătorului de cuvânt Tom Hoskin. Angajații Barclays au declarat că nu își amintesc să fi fost informați despre aceste cutii, insă purtătorii de cuvânt ai băncii au declarat că nu au existat plângeri oficiale in acest sens.

Dispozitivele realizate de compania britanică cu sediul în Blackburn, Cad-Capture, oferă companiilor posibilitatea de a afla cum pot reduce spațiul de birouri, oferind un tablou multicolor care arată managerilor spaţiile de lucru neutilizate analizând totodată tendințele viitoare.

„Senzorii nu monitorizează oamenii sau productivitatea lor. Aceştia evaluează gradul de utilizare a spațiului de birou „, au declarat, prin e-mail, reprezentanţii băncii. „Acest tip de analiză ne ajută să reducem costurile, gestionând consumul de energie și identificând, în continuare,  oportunități de a adopta noi medii flexibile de lucru”.

Scăderea numărului de locuri de muncă

Hot-desking ar putea fi considerat ca o strategie de reducere a costurilor pentru directorul executiv al Barclays, Jes Staley, spune că „economiile sunt extraordinare” şi vor fi realizate prin reducerea amprentei imobiliare a băncii. În decembrie, Barclays a transferat spațiul de birouri pe care îl deţinea în districtul Canary Wharf din Londra, către guvern, economisind circa 35 de milioane de lire sterline (45 milioane de dolari) pe an.

Băncile de investiții folosesc din ce în ce mai mult tehnologia pentru a ține pasul cu modul în care personalul își petrece timpul de lucru. Barclays a introdus un nou sistem informatic pentru a urmări cât de mult câștiga de la fiecare client, permițând șefilor să determine cantitatea de timp necesară pe care un angajat trebuie să-l utilizeze cu comercianții, analiștii și vânzătorii.

„S-au dat asigurări că misterioasele cutii negre nu monitorizează indivizii sau performanța lor”, a declarat ofițerul național, Dominic Hook. „Sindicatul va supraveghea, cu atenție, situația pentru a se asigura că senzorii nu vor fi niciodată folosiți pentru a spiona personalul său ca mijloc de măsurare a productivității.”

Cum se prezintă situaţia în alte bănci

Anchetele efectuate la alte zece bănci cu operațiuni în Londra, au arătat că și Lloyds Banking Group Plc utilizează dispozitive similare de urmărire a mișcării. Pe de altă parte, cutiile OccupEye au provocat controverse şi în alte părţi. Publicaţia Daily Telegraph a eliminat dispozitivele în aceeași zi în care au fost instalate după ce a primit zeci de plângeri din partea personalului și a unui sindicat al jurnaliștilor, în care se vorbea despre „supraveghere de tip stil Big Brother”.

Băncile de investiții JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. Și Credit Suisse Group AG nu utilizează în prezent nici un fel de monitorizare în birourile din Londra, potrivit unor surse care cunosc bine practicile. Purtătorii de cuvânt ai celor patru firme au refuzat să comenteze subiectul.

„HSBC Holdings Plc și Royal Bank of Scotland Group Plc, nu au niciun sistem similar de monitorizare a biroului”, au declarat purtătorii de cuvânt ai celor două bănci. Standard Chartered Plc, Deutsche Bank AG și Morgan Stanley nu au oferit un răspuns imediat, în timp ce Lloyds, la fel ca Barclays, îşi restructurează spațiul din Londra, încercând să economisească 100 de milioane de lire pe an. „Este important să păstram, periodic, un birou și un spațiu de lucru”, a declarat, prin e-mail, Ross Keany, purtătorul de cuvânt al Lloyds. „În timp ce folosim senzori de mișcare în unele dintre locaţiile noastre, angajăm colegi noi și încercăm să aflăm reţeta optimă de utilizare şi funcționare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here