Banii din Pilonul II sunt bani privați și pot fi lăsați moștenire

0
1045
pensie privata obligatorie

Banii din Pilonul II sunt bani privați, și nu bani publici, iar legea permite ca acei bani să fie lăsați moștenire, a declarat Radu Crăciun, membru în Consiliul director al administratorilor fondurilor de pensii private. Banii statului nu pot fi lăsați moștenire nimănui.

„În cazul în care contributorul moare, banii lui din Pilonul II sunt lăsați moștenire. Banii sunt dați direct moștenitorilor dacă nu sunt contributori la Pilonul II, iar dacă sunt contributori și ei, la rândul lor, banii sunt transferați direct în conturile lor”, a mai spus Radu Crăciun.

Fondurile de pensii din România au avut un randament de 8% care este unul dintre cele mai bune din Europa. „Aici vorbim de un randament net, aduci după ce s-au scăzut toate taxele și comisioanele. În plus, noi avem unele dintre cele mai scăzute comisioane de administrare din Europa”, a mai spus Radu Crăciun, în cadrul Comisiei Economice din Senat.

Valoarea contribuțiilor brute în cei 10 ani a fost de 35 miliarde de lei, valoarea veniturilor obținute de noi prin investirea acestor bani s-au obținut 7 miliarde de lei, randament.

„Acum avem în conturile contribuabililor 42 de miliarde de lei, bani ce pot fi verificați oricând. Să nu uităm că fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor instituțional din România. Partea frumoasă a acestui proiect este că el a avut o situație câștigătoare pentru ambele părți: banii au fost băgați în economia românească, iar contribuabili au câștigat și ei”, a mai spus Radu Crăciun.

În cadrul Comisiei Economice din Senat, Radu Crăciun a mai spus că românii ar fi trebuit să aibă în conturi câte 11.000 de lei, nu o medie de 5.000 de lei, așa cum spun figurile politice.

Citeste si  Nicolae Istudor, Radu Craciun și George Butunoiu – invitații Săptămânii Financiare, ediția 24 iunie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here