Banii APIA, motiv de ceartă şi de împăcare între SIVECO (Irina Socol) şi Teamnet (Sebastian Ghiţă). „Decât să ne tot certăm, mai bine, banul public, împreună, îl păpăm!”

0
3362

În urmă cu 3 ani, izbucneau, unul după altul, scandalurile legate de tunurile în valoare de multe, foarte multe milioane de euro, date de băieţii deştepţi din IT, abonaţi la contracte unsuros de grase, cu statul.

Între timp s-a aşternut liniştea peste toate tranzacţiile şi învârtelile meşteşugite ale aceste lumi, pe cât de misterioase, pe atât de profitabile.

Oare ce mai face Irina Socol, Cyber Mama companiei SIVECO, cea mult abonată la banul public, care în anul 2017, era exclusă dintr-o licitaţie organizată de APIA pentru lucrări de mentenanţă la sistemul IT pe care tocmai ea îl crease, pe motiv că are un litigiu în curs cu beneficiarul? Ei bine, participă la o nouă licitaţie în asociere cu contracandidaţii din urmă cu 3 ani, pe modelul „decât să ne tot certăm, mai bine, banul public, împreună, îl păpăm!” Împreună cu cine? Cu o companie a lui Sebi Ghiţă, cel încă urmărit internaţional şi ascuns undeva, la vedere, prin Serbia alături de alte două companii la fel de dedulcite la bănuţi publici.

Deşi, în urmă cu trei ani, SIVECO participa singură la licitaţia organizată de APIA, acum se prezintă ca lider de asociaţie, unică participantă la „concursul de pricepere şi frumuseţe” al cărui premiu îl reprezintă un contracțel de vreo 15 milioane de euro… O nimica toată!

Evident, grosul bănetului va merge către creatoare softului APIA, compania SIVECO, cea care ştie exact cum a legat iţele virtuale menite să calculeze şi să împartă subvenţiile UE către fermierii români.

Potrivit anunţului de atribuire a contractului pentru „Servicii de mentenanţă, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA”, transmis în SEAP în data de 27 ianuarie 2020, oferta desemnată câştigătoare a fost cea depusă de compania SIVECO ROMÂNIA S.A., în valoare de 74.063.731,54 lei, la cursul de astăzi, 15.526.987,75 euro, singura, de altfel! Asocierea participantă la licitaţie a fost formată din Siveco România (lider), World Professional Services, Trencadis Corp şi Soft Business Union. Decât să se lupte între ele pentru obţinerea contractului care se va întinde pe 3 ani, au considerat că mai bine împart banii pentru că pare să fie destul pentru toată lumea, mai ales în vremurile tulburi pe care le traversăm… Evident că felia cea mai mare din acest „tort” frumuşel, va reveni liderului, SIVECO ROMÂNIA S.A. Contractul va avea un termen de implementare de 3 ani.

În anul 2017, APIA constata că sistemul IT necesită lucrări urgenţe de mentenanţă şi dezvoltare, motiv pentru care lansează o licitaţie pentru un contract în valoare de 97 milioane de lei, menit să rezolve toate problemele apărute. Exista riscul ca plăţile către fermieri să nu poată fi făcute lucru care ar fi dus la un blocaj uriaş.

La licitaţia organizată în luna septembrie 2017, au fost depuse trei oferte, după cum urmează:

  1. Din partea companiei S&T România, în asociere cu Teamnet World Professional, având ca terţ susţinător pe Ymens Teamnet, firme aparţinând grupului Teamnet fondat de Sebastian Ghiţă
  2. SIVECO România – compania care a implementat sistemul IT existent al APIA
  3. Telecom România Communications (fostă Romtelecom) care avea ca subcontractori companiile Best Internet Security şi Trendcadis Corp iar ca terţ susţinător compania Soft Business Union.

Este lesne de observat că o parte dintre firmele care în anul 2017 au depus oferte independente, de această dată au hotărât să se asocieze, chiar dacă valoarea contractului este mai mică.

În luna octombrie 2017, compania Metalubs Balkans SRL contesta în instanţă licitaţia organizată de APIA pe motiv că documentaţia a inclus o serie de informaţii confuze şi incomplete pentru ai avantaja pe unii dintre participanţi, respectiv companiile SIVECO România şi Teamnet. Pentru argumentare sunt invocate mai multe contracte câştigate, în trecut, de cele două companii, la APIA.

De remarcat este faptul că Metalubs Balkans SRL a fost înființată în anul 2011, sub numele de Scuba Libre Diving, având ca obiect de activitate, activităţi recreative. Cat de scurt poate fi, uneori, drumul de la scuba diving la IT!

Lucrurile explodează în luna noiembrie 2017, în momentul în care SIVECO România cheamă în judecată APIA, după ce ofertă sa a fost exclusă din licitație. Motivul invocat fiind amenda primită de Siveco, din partea Consiliului Concurenței, în anul 2008, pentru trucarea unei alte licitații organizate de APIA și obligarea acesteia la plata unor penalități de întârziere contractuale.

Prin acţiunea intentată, SIVECO ROMÂNIA a respins motivele excluderii, invocate de APIA, prezentând în acest sens o serie de documente justificative prin care încerca să demonstreze tratamentul incorect la care a fost supusă având în vedere că și alți ofertanți, respectiv Teamnet și Telekom s-ar afla în situații similare său mult mai grave.

(…) este inexplicabil cum aceeași Autoritate Contractantă vigilentă (n. a APIA) nu a observat comunicatele repetate ale DNA prin care o persoană juridică (i.E. Teamnet Internaţional SA, precum și administratorul acesteia, domnul Padiu Bogdan) care are putere de control asupra ofertantului (i.E. Teamnet World Professional Services SRL şi Ymens Teamnet SRL) este inculpată pentru fapte penale de corupție, evaziune fiscală, spălare de bani.’, se arată în contestația depusă de SIVECO ROMÂNIA împotriva APIA.

Deşi litigiul era în desfăşurare, în luna iulie 2018, APIA atribuie companiei SIVECO ROMÂNIA, fără licitaţie, un contract de peste 5,1 milioane de lei pentru mentenanța sistemului IT destinat plății subvențiilor către fermieri, invocând urgența extremă privind „pericolul iminent de compromitere a datelor stocate în bazele de date”.

Dosarul depus la instanță are ca reclamant compania Siveco, iar ca pârâți: APIA, Teamnet World Professional Services, S&T România, în calitate de lider al asocierii cu Teamnet World Professional şi Telekom România Communications (fostă Romtelecom).

Interpelate de colegii de la HotNews.ro, APIA și SIVECO ROMÂNIA au furnizat următoarele explicaţii, în legătură cu modul în care a fost atribuit contractul de 74 de milioane de lei pentru mentenanța softului APIA, prin care se pare că litigiul precedent a fost stins.

“Comisia de evaluare constituită la nivelul APIA a analizat cele trei oferte pe care le-a declarat neconforme. Toți ofertanții au contestat decizia de excludere din procedură și anulare a procedurii atât la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor cât și la Tribunalul Municipiului București. Toate contestațiile ofertanților au fost respinse și prin urmare procedura de achiziție a fost anulată și reluată la începutul anului 2019.

La noua procedură de achiziție s-a prezentat un singur ofertant, respectiv Asocierea formată din:
– Siveco România SA – lider de asociere
– World Professional Services – asociat
– Trencadis Corp (subcontractant)
– Soft Business Union (subcontractant) “

În legislația care reglementează achizițiile publice atât la nivelul României cât și la nivel european nu există nicio prevedere care să interzică participarea la o procedură de achiziție publică, după anularea unei proceduri anterioare, a acelorași ofertanți sau a unei asocieri formate dintr-o parte dintre ofertanții de la procedura anterioară.

Prin urmare comisia de evaluare desemnată de APIA a analizat oferta depusă numai prin prisma prevederilor legislației române și comunitare în vigoare. În acest sens oferta a fost declarată conformă în faza documentelor depuse de ofertant, raportat la cerințele autorității contractante din documentația de atribuire.

Facem precizarea că deși operatorii economici au fost aceiași în cadrul celor două proceduri de achiziție publică, oferta depusă de Asociere nu a fost identică cu ofertele depuse separat în cadrul primei proceduri anulate, drept pentru care deciziile comisiei de evaluare au diferit, acestea fiind luate în baza documentelor depuse de ofertant”, se arată în răspunsul formulat de APIA, care a mai precizat că “Dosarul 7245/2/2018 revizuent Siveco România SA având ca obiect “litigiu privind achizițiile publice decizia nr. 4211/08/2018 Dosar 44202/3/2017” are prim termen în rejudecarea recursului data de 05.02.2020.

La rândul său, SIVECO ROMÂNIA spune că procedura de achiziție publică​ din 2017 nu este identică cu cea din 2019 și că nu s-ar fi luptat în justiție cu celelalte firme participante la licitația din 2017, ci a solicitat respectarea de către APIA a principiului tratamentului egal pentru toate ofertele depuse în cadrul procedurii. De asemenea este explicat şi stadiul dosarului aflat pe rolul instanţei de judecată şi sunt prezentate motivele în baza cărora a fost formulată cererea de revizuire a deciziei Curții de Apel. “Motivele principale pentru care am formulat cererea de revizuire vizează interpretarea adusă de instanțele de judecată cu privire la aplicarea prevederilor art. 167, alin. (1), lit. h) din Legea 98/2016, deoarece apreciem că (cel puțin) efectul practic al soluției Curții de Apel București contravine legislației europene prioritar aplicabile. Următorul termen în acest dosar este: 05.02.2020. 

Între timp, instanţa a amânat luarea unei decizii şi a fixat un nou termen pentru data de 18.03.2020.

Dar să revenim la protagoniştii ultimei poveşti de succes pentru APIA şi pentru IT-ul românesc, deopotrivă. În ordinea importanţei şi a numerelor de pe tricouri, echipa câştigătoare se prezintă astfel:

  1. Siveco România, una dintre cele mai mari companii de IT din România, care a dezvoltat diverse soluţii şi pentru Comisia Europeană. Sistemul IT al APIA, prin intermediul căruia au fost distribuite, timp de 10 ani, miliarde bune de euro către fermierii români, a fost creat și implementat de SIVECO. Compania a fost fondată și condusă de Irina Socol până în anul 2014, când a fost arestată preventiv pentru spălare de bani. Ulterior acestui moment Cyber Mama a renunțat la conducerea companiei. Doi ani mai târziu, în 2016, Irina Socol anunța că iese din acţionariatul SIVECO cedând acțiunile sale către 35 de angajați, unul şi unul. Acționarii Sivecosunt: Siveco Netherlands BV (Olanda) – 62,3801%, Alexandru Rădășanu (soțul Irinei Socol, unul dintre fondatorii companiei și fost director general al companiei)- 28,4731%, Florin Ilia – 5,1098% (fost director general al companiei), Siveco România – 0,0279% și alți 32 de acționari persoane fizice, cetățeni români, conform profit.ro.

 

  1. World Professional Services face parte din grupul Teamnet, fondat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, fugit din ţară în decembrie 2016. În acest moment, Sebi se află în Serbia fiind dat în urmărire internaţională, având mai multe dosare penale pe rolul instanţelor şi parchetelor din România. Acționarii World Professional Services sunt: Teamnet Internațional (76,78%), Hoinărescu Florin (născut în 1970 în Suceava deține 4,74% din acțiuni), Nedelcu Radu Bogdan (născut n 1978 în Iași deține 6,16% din acțiuni) și Trascu Ion Ovidiu (născut în 1979 în Ploiești deține 12,32% din acțiuni), conforma datelor de la Registrul Comerțului.

 

  1. Trencadis Corp (subcontractant), companie controlată de Radu Negulescu, unul dintre tinerii care au lucrat la campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014 în urma cărora, Klaus Iohannis a acces la cea mai înaltă funcţie în stat. Drept urmare Trencadis Corp a avut o ascensiune extrem de rapidă, ajungând în topul firmelor cu cea mai mare viteză de creștere a afacerilor, Deloitte Technology Fast 50 Central Europe. Anterior, primul loc fusese deținut Teamnet. Se vede limpede că IT-ul şi politicul s-au susţinut întotdeauna pentru că, încă din primul an de activitate Trencadis Corp a intrat, cu succes, pe zona contractelor cu statul. Dar iată, în câteva cuvinte, devenirea companiei spusă de Radu Negulescu pentru Business Magazin: “Prietena unui prieten m-a rugat să refac un site pentru o cunoștință de-a ei. Așa am ajuns să fac site-ul primăriei Dragomirești din Maramureș. I-am rugat să mă recomande dacă sunt mulțumiți de munca mea și ei m-au recomandat; așa am ajuns să fac site după site până când am realizat că am făcut peste 500 de site-uri de primării, atunci m-am oprit și am trecut pe licitațiile de proiecte mai mari din zona guvernamentală “.

Acționarii companiei Trencadis Corp sunt: Alexander N. Capital Management SRL (deținută de Radu Negulescu), Mihaela Maria Moldovan și Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci, patronul grupului media Adevărul Holding).

  1. Soft Business Union ai cărei acţionari sunt: Iulian Iuga, Bogdan Ilie Grama și Sorin Valeriu Alexandru, a devenit cunoscută în urma implementării cardului profesional european în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În perioada 2011-2014 companiaa fost condusă de Sergiu Anton, cel care înainte de anul 2009 a fost șef structură comunicații și tehnologia informației în cadrul SRI.

La final, iată şi explicaţiile oferite de SIVECO cu privire la asocierea cu companiile cu care în 2017 se afla în concurenţă… “Decizia SIVECO România de a participa împreună cu alți operatori economici la procedura de achiziție organizată de APIA pentru atribuirea acordului – cadru “Servicii de mentenanță, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA”, publicată în SEAP în cadrul anunțului de participare cu nr. CN1008697/31.01.2019, inclusiv cu World Profesional Service SRL, este o decizie comercială în conformitate cu strategia operațională a companiei și cu dispozițiile legale în vigoare privind domeniul achizițiilor publice și concurențiale.” În plus, în răspunsul formulat căre HotNews.ro, a făcut referire şi la volumul de muncă, uriaş, necesar susținând că “dat fiind numărul mare de experți care trebuie alocați pentru implementarea proiectului de la APIA, precum și calificările acestora, colaborarea mai multor operatori economici prin depunerea unei oferte în asociere, conform dispozițiilor legale în vigoare, este firească. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here