Plasamentele în acțiuni la bursă au avut un randament superior obligațiunile guvernamentale emise în România

0
887

Un studiu realizat de PwC România arată  că investitorii care au pariat pe acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București au câștigat mai mult decât cei care s-au rezumat la achiziția de obligațiuni guvernamentale.

După ce a fost comparată performanța principalilor indici ai Bursei de Valori București (BET și BET-TR) cu randamentul la maturitate al obligațiunilor guvernamentale românești, a reieșit faptul că indicii pieței de capital au generat un câștig suplimentar (peste cel al obligațiunilor guvernamentale) de 4,8% în cazul BET și, respectiv, 13,9% în cazul BET-TR în ultimii 7 ani.

BET reflectă evoluția acțiunilor celor mai lichide 13 companii listate pe piața reglementată a BVB, excluzând cele cinci societăți de investiții financiare. indicele BET-TR reflectă atât evoluția prețurilor companiilor componente, cât și dividendele oferite de acestea. Indicele este compus din cele mai lichide 13 acțiuni, excluzând SIF-urile.

Obligațiunile guvernamentale emise în România sunt instrumente financiare care atestă datoria publică a entității emitente (Ministerul Economiei și Finanțelor). Un titlu de stat este o atestare a unei datorii publice, sub formă de bonuri, certificate de trezorerie, obligațiuni sau alte instrumente financiare care pot fi emise în moneda locală sau în valută. Cuponul e plătit de obicei odată pe an, iar la maturitate obligațiunea este rambursată integral. Finanțele emit acest obligațiuni pentru a finanța cheltuielile statului, precum salarii, pensii, investiții, plata altor împrumuturi etc.

Randamentele superioare au compensat astfel investitorii care și-au asumat un risc investițional mai mare prin plasamentele în acțiuni. Randamentul mediu anual ar fi fost încă și mai mare dacă recent introdusele măsuri fiscale și legislative nu ar fi dus la scăderea semnificativă a cotațiilor acțiunilor listate la BVB.
De asemenea, randamentele din dividende generate de companiile listate pe piața locală de capital sunt la niveluri mai ridicate comparativ cu cele oferite de cele listate pe piețele mai mature. Astfel, randamentul mediu din dividende a fost de 8% în 2016 (cel mai mare randament din dividende din lume la acel moment), 7,9% în 2017 și 7% în 2018.

În urma corecțiilor pieței din ultimul trimestru al anului 2018, multiplii de evaluare ai companiilor listate la BVB au scăzut semnificativ și sunt acum la nivelul minim al ultimilor cinci ani în cazul sectoarelor financiar, petrol și gaze și servicii medicale, arată studiul PwC.

Sorin Petre, Partener, Liderul Echipei de Servicii de Evaluare și Analiză Economică, PwC România a declarat:

„Prețurile actuale ale acțiunilor, raportate la profiturile companiilor, sunt la niveluri atractive pentru investitori, dar trebuie avut în vedere și faptul că, din pricina incertitudinilor fiscale și legislative, piața de capital din România este percepută ca fiind una dintre cele mai riscante din regiune, după cea din Grecia, ceea ce înseamnă că investitorii așteaptă randamente și mai mari pentru a-și plasa banii în acțiuni locale.”

Nivelul mediu al prețului acțiunilor raportat la profiturile companiilor listate (P/E ratio) a scăzut cu 19,6% în 2018 în rândul tuturor sectoarelor analizate comparativ cu aceeași analiză a PwC realizată în 2017, cele mai scăzute niveluri ale indicatorului P/E fiind în sectorul de Petrol și Gaze și Servicii Financiare (de 7,5 și respectiv 7,6), în vreme ce nivelurile cele mai ridicate s-au înregistrat în industria bunurilor de larg consum (14,5) și în cea de electricitate (14,3). Nivelurile indicatorului P/E de la BVB sunt semnificativ mai mici decât cele de dinainte de criza financiară, ceea ce denotă o atitudine mai conservatoare a investitorilor în privința evaluării activelor de pe piața de capital și, potențial, acțiuni subevaluate.

„Dacă ne uităm la capitalizarea pieței de capital, se observă faptul că România are o piața bursieră mult sub potențialul economic, cu o pondere a capitalizării bursiere în PIB de doar 16%, în vreme ce Croația, Grecia, Bulgaria, Cehia și Ungaria au o pondere mai mare a capitalizării bursiere raportat la PIB (35% – Croația, 29% – Grecia, 24% – Bulgaria, 20% – Cehia și 19% – Ungaria). Cu alte cuvinte, avem un potențial mare de dezvoltare și un mare pas înainte ar fi includerea BVB pe lista piețelor emergente, față de statutul actual de piață de frontieră. Marele obstacol față de o astfel de promovare este lichiditatea scăzută a pieței de capital local dar și, din păcate, frecventele schimbări legislative și fiscale, care nu au ajutat la îmbunătățirea percepției asupra pieței locale de capital. Acestea au avut un impact negativ asupra pieței, scăzând valoarea companiilor listate și majorând primele de risc. Pe 19 decembrie 2018, ziua în care s-a anunțat OUG 114, indicele BET a scăzut cu 11,2%, anulând într-o singură zi creșterea acumulată pe parcursul întregului an”, a explicat Ileana Guțu, Senior Manager, Servicii de Evaluare și Analiză Economică, PwC România.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here