Banii europeni se pot accesa mai ușor de către miile de firme românești

0
1084

Roxana Mircea, expert în fonduri europene și scheme de ajutor de stat, spune :

Companiile românești pot obține acum mai ușor granturi între 1 și 5 milioane de euro. Acestea trebuie să aibă între 3 și 249 angajați și să fi fost profitabile în 2018.”

Procedura a fost simplificată pentru sesiunea din martie – aprilie 2019, eliminându-se o serie de documente.

Roxana Mircea:

Una dintre cele mai importante modificări este că nu se mai punctează depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament și nu se mai solicită Decizia etapei de încadrare de la Agenția pentru Protecția Mediului, procedură laborioasă și de durată.”

De asemenea, companiile nu mai trebuie să facă dovada cofinanțării în momentul depunerii proiectului și, în plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plată, însemnând că pot plăti furnizorii direct din banii primiți de la Autoritatea Contractantă.

Conform calculelor noastre, sunt aproximativ 2000 companii din România cu cifra de afaceri de minimum 2 milioane de euro, profit de minimum 100.000 lei pe an si care desfășoară o activitate eligibilă pe POR 2.2. Este foarte important, însă, ca dosarul să fie pregătit minuțios pentru a fi gata la deschiderea sesiunii, estimată pentru martie-aprilie. Proiectele vor fi finanțate pe principiul ”primul venit, primul servit”, iar companiile care  primesc 75 puncte sunt direct invitate să depună documentația pentru a semna contractul de finanțare,” a precizat Roxana Mircea.

Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, de către Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, printre activitățile eligibile se numără: producție (mobilă, textile, confecții metalice etc) și servicii (construcții, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).

În cazul unui proiect în construcții nu este eligibilă renovarea de spații deja existente, însă este admisă construirea, extinderea, precum și dotarea cu echipamente a spațiilor cu destinația de producție sau prestări servicii. La momentul depunerii cererii de finanțare, terenul trebuie să fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie să conțină certificat de urbanism, deviz, memoriu și minimum o ofertă pentru echipamente în scopul stabilirii parametrilor tehnici.

București și Ilfov sunt zone excluse din acest program, însă o companie poate avea sediul social în București și finanța o investiție într-o altă zonă administrativă.

Aceste granturi sunt ultimele alocate pe perioada 2014-2020, iar următoarele sesiuni sunt estimate abia pentru anul 2022.

*Politica de coeziune este principala politică de investiții a Uniunii Europene.

*În perioada 2014-2020, politica de coeziune are alocate 352 miliarde euro, aproape o treime din bugetul total al UE.

*Investițiile cu bani europeni sprijină, printre altele, competitivitatea întreprinderilor, crearea locurilor de muncă, mediu și îmbunătățirea calității vieții.

*Un fond prin care Uniunea Europeană investește în crearea locurilor de muncă și educație, este Fondul Social European.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here