Băncile înăspresc condițiile de creditare ipotecară

0
3431
credite ipotecare
BNR anunță că tendința se va menține și în următoarele luni

Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru populaţie în trimestrul doi al acestui an pentru împrumuturile ipotecare, din cauza Legii privind darea în plată, iar pentru următoarele trei luni estimează o continuare a acestei tendinţe, dar la intensitate mai redusă, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei realizat de Banca Naţională a României (BNR).

Afectate de Legea dării în plată

‘Standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare au continuat să se înăsprească semnificativ în T2/2016 ca urmare adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.(…) Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit preconizează o continuare a tendinţei de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă cu o intensitate mai redusă’, reiese din sondajul citat.

În acelaşi timp, cererea de credite ipotecare s-a diminuat în trimestrul doi al acestui an, iar pentru următoarele trei luni instituţiile de credit estimează în continuare o diminuare a cererii pe acest segment.

Au majorat avansul

Referitor la termenii creditării, din sondaj reiese că băncile au înăsprit, în perioada analizată, condiţiile referitoare la avansul solicitat clienţilor, în sensul majorării acestuia, şi au diminuat perioada maximă de creditare.

‘În ceea ce priveşte creditele de consum, în T2/2016, standardele de creditare s-au înăsprit moderat. Pentru T3/2016, se prognozează o menţinere constantă a condiţiilor de creditare pentru acest tip de împrumuturi’, se mai arată în documentul citat. Cererea pentru astfel de credite a consemnat o dinamică ascendentă importantă în T2/2016, pe fondul majorării cererii de împrumuturi de consum fără ipotecă, dar şi celei pentru carduri de credit.

Nu sunt afectate companiile nefinanciare
‘În următoarele trei luni (T3/2016), băncile preconizează o scădere moderată a cererii de împrumuturi de consum din partea populaţiei’, se mai arată în sondajul BNR. În privinţa împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare au fost păstrate la un nivel similar evoluţiilor din perioadele anterioare.

‘În următoarele trei luni, (…) băncile anticipează o menţinere neschimbată a standardelor de creditare la nivelul companiilor nefinanciare’, se subliniază în documentul citat.

Cererea de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare s-a menţinut relativ constantă în T2/2016, conform opiniilor instituţiilor de credit centralizate de BNR.

“În structură, s-a înregistrat o evoluţie mixtă. Întreprinderile mici şi mijlocii şi-au majorat puternic cererea de credite pe termen lung şi marginal pe cea de împrumuturi cu exigibilitatea mai mică de un an. La nivelul corporaţiilor, cererea de credite pe termen scurt a înregistrat un avans moderat, iar cererea pentru împrumuturile pe termen lung s-a menţinut relativ constantă. Pentru perioada următoare (T3/2016), băncile prognozează o creştere moderată a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, indiferent de segment’, mai reiese din sondajul menţionat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here