Băncile din întreaga lume se află în faţa unui test de anduranţă extrem de dur

0
2190

Martin Zielke, CEO Commerzbank, a doua cea mai mare bancă privată din Germania, a dorit să știe exact cum se prezintă lucrurile în acest moment, motiv pentru care a desemnat o echipă de specialişti care să verifice toate documentele prin care au fost acordate împrumuturi către zeci de clienți corporativi importanți. În special a dorit să identifice care dintre aceştia sunt cei mai vulnerabili la efectele crizei economice iminente. “Am verificat individual, fiecare caz în parte”, spune Marcus Chromik, Chief Risk Officer în cadrul Commerzbank, doctor în fizică.

De obicei, procedurile de gestionare a riscurilor funcționează diferit, iar bancherii se bazează pe scheme şi modele computerizate. „Modelele de prognoză nu dau rezultate în criză actuală, deoarece aceasta este unică. Din acest motiv, a fost preferată analiza individuală a cazurilor. Comparativ cu criza financiară globală, din urmă cu doisprezece ani care adus la prăbușirea Lehman Brothers, criza actuală este mult mai solicitantă din punct de vedere intelectual”, a adăugat Marcus Chomik.

Modul în care pandemia Covid -19 se transmite în economie este nou şi surprinzător, pentru bancheri. „Băncile vor trebui să facă faţă unor provocări fără precedent”, a avertizat recent European Banking Authority (EBA).

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat o altă prognoză sumbră… În acest an, producția economică globală se va prăbuși cu cel puțin 6%. Această predicţie de cădere este de două ori mai mare decât estimarea realizată, la mijlocul lunii aprilie, de Fondului Monetar Internațional.

Specialiştii apreciază actuala criză ca fiind „un accident epocal care nu s-a mai întâmplat de aproape un secol. În urmă cu doar cu câteva luni, ni se părea de neconceput însă, în baza ultimilor date analizate, putem spune că precedenta recesiune, pare să fi fost doar o furtună într-un pahar cu apă faţă de cea care va urma”.

Această situaţie, fără precedent, nu va aduce nimic bun pentru bănci. Spre deosebire de anul 2008, de această dată băncile nu reprezintă punctul de plecare și cauza crizei, dar ar putea deveni victime ale acesteia.

Dacă milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă și nu vor mai fi capabili să-și plătească ratele la împrumuturi și credite ipotecare, dacă sute de mii de companii, de la cele mici şi mijlocii până la marile corporații mari, nu vor mai rambursa creditele, băncile vor avea de suferit enorm.

Provizioane de miliarde pentru acoperirea pierderilor provocate de criza coronavirus

Prejudiciul este deja uriaș. În primul trimestru, care a fost afectat doar parțial de epidemie, băncile de top din întreaga lume au făcut provizioane de aproximativ 80 de miliarde de dolari pentru a acoperi pierderile din credite. Numai cei trei giganți bancari americani: JP Morgan, Citigroup și Bank of America au alocat împreună 20 de miliarde de dolari, un sfert din totalul mondial.

Băncile europene: Santander, HSBC și Barclays, au cheltuit, de asemenea, miliarde de euro pentru a acoperi pierderile înregistrate la cardurile de credit şi acesta este doar începutul.

Multe bănci din Europa se confruntă cu „balastul trecutului” care, acum, se răzbună pentru că, în ultimii ani, nu au reușit să devină mai profitabile și să-și clarifice problemele moștenite de la precedenta criză economică.

La sfârșitul anului 2019, sectorul bancar din zona euro înregistra împrumuturi problematice de peste o jumătate de miliard de euro, aproape jumătate dintre bănci nereuşind să-şi acopere nici măcar costurile de capital.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here