Băncile comerciale vor putea deveni intermediari principali în asigurări cu autorizarea ASF, iar agenţiile de turism, dealerii auto, IFN şi firmele de rent a car intermediari secundari auxiliari

0
2269
asigurari

Proiectul de lege privind distribuţia în asigurări care va transpune în România prevederile directivei 97/2016 stabileşte noi reguli de vânzare a poliţelor de asigurare. Potrivit acestuia, toţi cei mentionaţi vor putea vinde asigurări în condiţii similare cu cele ale brokerilor de asigurare.

Cunoscut sub denumirea prescurtată de IDD, proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), principalii jucători din piaţa asigurărilor urmând să îşi trimită comentariile către Autoritate până pe data de 5 mai. Conform proiectului de lege, un produs de asigurare emis de o societate de asigurări va fi vândut ca şi până acum prin angajaţii proprii şi prin intermediari. Noutatea apare de la acest nivel încolo: intermediari în asigurări erau până acum doar brokerii de asigurare. După intrarea în vigoare a legii vor exista două categorii de intermediari: principali şi secundari.

La intermediari principali intră brokerii din asigurări, ca şi până acum, dar intră pe piaţă o categorie nouă: băncile comerciale. Băncile comerciale vor putea vinde toate tipurile de asigurări, ceea ce va majora substanţial canalele de distribuţie şi va creşte competiţia în piaţă. Băncile vor trebui totuşi să se autorizeze la ASF pentru a putea vinde şi CASCO şi RCA şi Unit Linked. La rândul lor, brokerii de asigurări vor putea vinde credite sau alte produse specifice bancare, după obţinerea avizelor de la autorităţile competente.

Intermediarii secundari vor fi agenţii (de asigurări, pregătiţi de ASF dar fără să fie angajaţi ai asigurătorilor) şi auxiliarii secundari. În această categorie vor intra agenţiile de turism, IFN-urile, dealerii auto şi firmele de rent a car. Intemediarii auxiliari nu vor avea nevoie de autorizarea, avizarea ASF dacă asigurarea vândută de aceste categorii este complementară bunului oferit de un furnizor sau serviciului oferit de un prestator. Mai exact, agenţia de turism poate vinde asigurare de călătorie şi asigurare medicală fără avizul ASF dacă poliţa este emisă pe o o perioadă de sub trei luni, iar valoarea primei plătite nu depăşeşte 200 de euro. La fel, în cazul unui dealer auto, de exemplu, vânzarea de poliţe CASCO sau RCA va fi posibilă fără avizarea ASF dacă valoarea poliţei emise pe un an de zile nu depăşeşte 600 de euro.

Legea ar trebui să intre în vigoare în februarie 2018, după ce va fi votată în parlament şi promulgată de preşedinte. Implementarea efectivă a ei ar trebui finalizată în termen de un an de la data intrării în vigoare. Aşa cum spun unii jucători din piaţă, IDD va revoluţiona sistemul de distribuţie al asigurărilor, putând conduce la o creştere a pieţii asigurărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here