Băncile au parte de o concurență tot mai puternică

0
1070

Start-up-urile din domeniul financiar vin cu soluții inovatoare pe segmente ale pieței controlate până acum autoritar de către bănci.

Afacerile din domeniul plăților, care acoperă domenii de la plata cu cardul la transferurile de bani peste hotare, sunt estimate în acest an la 1.500 de miliarde de dolari la nivel global. Potrivit unui raport citat de Reuters, valoarea ar urma să crească la 2.000 de miliarde de dolari în 2025. Băncile vor pierde însă 280 de miliarde de dolari din aceste venituri, adică 15 la sută din suma totală.

Și asta deoarece se confruntă cu o concurență în creștere din partea start-up-urilor tehnologice din Silicon Valley – precum procesatorii de plăți Stripe și Square, platforma PayPal – sau a celor din Londra – TransferWise și Revolut. Aceștia oferă clienților servicii de plăți în valută și transferuri de bani în schimbul unor taxe reduse.

Mai mult, plățile se fac instantaneu, ceea ce elimină nevoia cardurilor de credit, care aduc venituri frumoase băncilor. Iar o concurență mai mare înseamnă reducerea marjelor de profit și accelerarea tendinței care duce către plăți fără comisioane.

Însă, în loc să se afle în avangarda noului val al plăților electronice, aflat în plină expansiune, băncile încep să se vadă concurate chiar pe terenul lor, cu efecte asupra profiturilor, spun realizatorii studiului.

Ei au făcut și proiecții cu privire la tendințele de plată ale consumatorilor și la schimbările în comportamentul furnizorilor de plăți, tehnologiei și autorităților de reglementare pentru a vedea impactul asupra veniturilor băncilor. Au ajuns la concluzia că plățile gratuite ar pune în pericol 8 la sută din veniturile din plăți ale băncilor. Alte aproape 4 procente din încasări ar dispărea ca urmare a creșterii în importanță a așa-numitelor plăți invizibile, pentru care este nevoie de un portofel virtual, iar plățile instant ar luat alte 2,7 procente din venituri.

Asta înseamnă că un canal de business prin care băncile făceau miliarde de dolari va înceta să mai existe. Însă, pentru a supraviețui evoluției sectorului digital, vor trebui să-și găsească noi modele de afaceri, unele în care „la un clic distanță” să fie norma.

Toate detaliile pe:

https://www.digi24.ro/stiri/economie/bani-afaceri/concurenta-serioasa-pentru-banci-1191123

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here