Băncile au împrumutat Ministerul Finanţelor cu aproximativ o jumătate de miliard de lei

0
1219

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 490 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 42 de luni, la un randament mediu de 4,19% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de a fost de 300 milioane de lei, iar băncile au subscris 1,001 miliarde de lei.   Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.  

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în august 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 2,83 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 330 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.  

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna iulie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 130 de milioane de lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here