Băncile așteaptă deblocarea fondurilor europene si a celor pentru infrastructura

0
1645
fonduri-europene

Cătălin Pîrvu, CEO Piraeus Bank, a declarat miercuri că băncile aşteaptă să fie demarate programele finanţate din fondurile europene şi a celor pentru infrastructură, pentru a asigura cofinanţarea, deoarece soluţia pentru susţinerea economiei este finanţarea investiţiilor.

Lichiditate este destulă în piață

„Lichiditate este destulă în piaţă şi nu văd de ce nu ar continua să fie decât dacă apar presiuni pe curs. Băncile acordă cu uşurinţă credite, pe fondul lichidităţilor crescute. Economia creşte, dar şi deficitul balanţei comercială creşte, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze”, a declarat Cătălin Pîrvu.Acesta a averizat asupra creşterii deficitului balanţei comerciale (importăm mai mult decât exportăm), care este legat de creşterea creditului de consum.

Credite pentru a cumpăra din import

„Se iau credite pentru a cumpăra din import diferite produse. Adică te împrumuţi ca să susţii producţia altor state. Soluţia este finanţarea investiţiilor, care să conducă la creşterea producţiei interne. Sperăm să se dea drumul la fondurile europene şi la cele pentru infrastructură, pentru a putea cofinanţa proiectele. Efectul acestor investiţii se transmit în economie pe orizontală”, a adăugat şeful Piraeus Bank România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here