Bănci: Adio modificări abuzive ale dobânzilor și comisioanelor

0
1484

Judecătoria Sectorului 2 a constatat caracterul abuziv al clauzelor stipulate într-un contract de credit ipotecar incheiat cu Bancpost,  sub aspectul modalității de calcul a dobânzilor, prin raportare la indicele de referință a băncii.

Cele două clauze contestate în instanță de titularii contractului sunt: “Pe parcursul derulării contractului Banca îşi rezervă dreptul de a modifică dobânzile, comisioanele şi taxele bancare” și “Banca poate decide că rata dobânzii va fi supusă unei revizuiri semestriale în datele de 1 Ianuarie şi 1 Iulie ale fiecărui an, în funcţie de EURIBOR/LIBOR CHF/LIBOR/BUBOR la şase luni comunicată (la Londra) în ultima zi lucrătoare a lunilor noiembrie, respectiv mai, ale fiecărui an“.

Practic, prin această decizie, Bancpost va fi obligată să restituie dobânda excedentară.

Confom sentinței, se “constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în contractul de credit ipotecar nr. HL19043/07.02.2008 la art. 4.3 şi 4.9, sub aspectul modalităţii de calcul a dobânzilor, prin raportare la indicele de referinţă al băncii”.

Instanța a “declarat nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior, sub aspectul modalităţii de calcul a dobânzilor, prin raportare la indicele de referinţă al băncii”.

De asemenea, instanța a obligat Bancpost să restituirea către reclamanţi diferenţa dintre suma încasată în baza contractului de credit cu titlu de dobândă şi suma care ar fi fost încasată cu acelaşi titlu, dacă ar fi fost luată în considerare o dobânda de 4,90% pe an, plătită de reclamanţi până la încheierea actului adiţional din 02.03.2010, la care se va adaugă dobânda legală calculată de la dată achitării fiecărei sume nedatorate, până la dată plăţii efective a acestui debit.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here