Banca Japoniei, își exprimă hotărârea de a menține ratele dobânzilor, “extrem de scăzute”

0
1104

Criză prelungită şi evoluţia obligațiunilor, au dus la scăderea flexibilităţii programelor.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat: “Vom contracara, total, speculațiile conform cărora banca s-ar îndreaptă spre o creștere a ratelor.”

Banca Japoniei a anunțat că va menține ratele dobânzilor “extrem de scăzute” pentru o perioadă îndelungată, spunând limpede că nu va urma exemplul altor bănci centrale, mari, de a implementa politicile de stimulare folosite în perioada de criză.

După ce a fost forțata, de trei ori în decurs de o săptămână, să intervină pentru a limita randamentele obligațiunilor, pe fondul așteptărilor pieţei ca factorii de decizie să intervină în privinţa tendințelor speculative, banca centrală a declarat că a consolidat cadrul specific menit să ducă la “o relaxare monetară puternică şi continuă”.

Reafirmându-şi angajamentul, Banca Japoniei introduce astfel o orientare de perspectivă a evoluţiei ratelor, spunând că nivelurile extrem de scăzute vor rămâne “pentru o perioadă lungă de timp”.

Haruhiko Kuroda, guvernatorul Băncii Japoniei, a declarat într-o conferință de presă susţinută la Tokyo că: “Acest lucru va contracara pe deplin speculațiile făcute de unii actori din piață conform cărora banca s-ar îndreaptă către o ieșire anticipată sau o creștere a ratelor.”

Analiştii au fost de acord că s-au cumpărat masiv, obligaţiuni cu maturitate de la şase la nouă luni, înainte ca piaţa să înceapă să speculeze în legătură cu modificările ulterioare ale programului.

Aflate într-o continuă ascensiune, până la anunț, valoarea obligațiunilor s-a diminuat în ziua tranzacţionării la Bursa din Tokyo, iar randamentul datoriei publice pe 10 ani a scăzut cu 5 puncte de bază, până la 0,04 la sută.

Yenul a scăzut până la 0,5%, ajungând la cotaţia de 111,58¥ pentru un dolar.

Topix a închis la 0,8%, înregistrând cel mai mare declin în rândul indicilor Asia-Pacific. Băncile au mărit vânzarea, pe măsură ce speranțele legate de îndepărtarea de politicile monetare considerate defectuoase, care au lovit profiturile din sectorul financiar, au fost spulberate.

Schimbările făcute de Banca Japoniei au implicat eforturi foarte mari pentru reuşita flexibilizării uriaşului programul de stimuli.

Banca și-a reafirmat angajamentul de a continua să cumpere obligațiuni astfel încât randamentele JGB pe 10 ani să rămână “la aproximativ zero la sută”. Dl Kuroda a dezvăluit, ceva mai târziu, că banca va permite că randamentul JGB pe 10 ani să se deplaseze într-o marjă de plus/minus 0,2 puncte procentuale, în jurul valorii de zero la sută, dublând astfel flexibilitatea anterioară.

Analiştii au fost surprinşi de faptul că orientarea viitorare a Băncii Japoniei are în vedere o orientare specifică pornind de la incertitudinile legate de creşterea taxei de consum, a cărei apariţie este planificată în lună octombrie.”Dacă citiți cu atenţie declarația, veţi vedea că Banca Japoniei afirmă că nu va ridica ratele dobânzilor până în anul 2020″, a declarat Masamichi Adachi, economist la JPMorgan.

De asemenea, Banca Japoniei a declarat că va modifica soldul programelor sale de cumpărare a fondurilor tranzacționate la bursă, cu scadența de 6 mld. $/an, astfel încât, o proporție mult mai mare să se concentreze asupra ETF-urilor care urmăresc indexul Topix, într-o formă mai largă. Scala achizițiilor ETF legate de Topix ar crește de la 2.7tn ¥ la ¥ 4.2tn ¥, pe an.

Analiștii au avertizat că programul de stimulare al Băncii Japoniei ar putea să nu fie sustenabil pe termen lung. Mărimea bilanțului Băncii Japoniei, ca procent din PIB, este de 98%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here