Banca Centrală Europeană demască minciuna ministrului Teodorovici: “Încă analizăm proiectul OUG 114, dar NU am emis încă niciun aviz”

0
568

”Banca Centrală Europeană încă analizează proiectul de Ordonanță de Urgență 114/2018, dar NU a emis încă niciun aviz. Nu suntem în poziția de a spune când va fi publicat respectivul aviz, dar vă rugăm să rețineți că acesta va fi publicat, așa cum se publică fiecare document, în secțiunea siteului nostru în care se publică toată corespondența BCE privind legislația”, se arată în răspunsul oficial transmis HotNews de către BCE.

HotNews a solicitat încă de joi un punct de vedere oficial BCE, după ce ministrul Eugen Teodorovici declarase că ”proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR și Băncii Centrale Europene”. ”Marți, 26 martie a venit răspunsul de la Banca Centrală Europeană, care avizează acest proiect”, a declarat ministrul înt-o intervenție telefonică la un post de televiziune.

Surse din cadrul BCE au infirmat această informație iar seara a venit și răspunsul oficial al instituției europene.

Într-o scrisoare adresată ministrului Finatelor, la mijlocul lunii februarie, Banca Centrală Europeană a amintit ministerului de Finanțe că ar fi trebuit consultată înaintea adoptării OUG 114/2018 care prevede intoducerea taxei pe activele bancare, într-o scrisoare. Conform legislației europene, autoritățile naționale sunt obligate să consulte BCE cu privire la orice proiect legislativ din domeniile de competență ale instituției, printre care legile aplicabile instituțiilor financiare, în măsura în care acestea influențează semnificativ stabilitatea instituțiilor financiare și a piețelor.

Instituția europeană a remarcat și faptul că OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțită de nicio evaluare a impactului de către asupra sectorului bancar, iar în absența unui astfel de document, riscul ca taxa să aibă un impact semnificativ asupra stabilității sistemului bancar nu poate fi exclus.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here