Avocatul Remus Borza, consideră că băncile nu s-au înghesuit să finanţeze companiile, soldul creditelor date firmelor sau populaţiei în perioada 2010-2016 crescând cu doar 3%, de la 209 miliarde lei, la 216 miliarde lei

0
1361

 „Toate companiile româneşti se plâng de lipsa de finanţare. După Revoluţie, societăţile româneşti au plecat la drum într-o aventură total necunoscută, economia de piaţă, cu un mare handicap: lipsa capitalului. Mai mult decât atât, le lipsea şi cultura antreprenorială sau de business. Din aceste motive, firmele româneşti nu au avut nicio şansă într-o luptă total inegală cu companiile străine. Şi-au dat obstescul sfârşit, una câte una”, a declarat Remus Borza.

Potrivit fostului administrator judiciar al Hidroelectrica, statul, în loc să susţină şi să protejeze capitalul românesc, a susţinut „paradoxal şi discriminatoriu tot capitalul străin”.

„În ultimii 10 ani, peste 80% din ajutoarele de stat s-au dus către firmele străine”, susţine avocatul. În opinia acestuia, nici băncile  nu s-au înghesuit să finanţeze companiile, soldul  creditelor date firmelor sau populaţiei în perioada 2010-2016, crescând cu doar 3%, de la 209 miliarde lei, la 216 miliarde lei.  În schimb, băncile au dezvoltat un apetit, din ce în ce mai mare, în a finanţa statul. În aceeaşi perioadă, şi-au mărit soldul creditelor, cu 50%, de la 61 la 90 miliarde lei.

Specialistul în insolvenţe susţine că statul „este un prost administrator şi a cheltuit banii preponderent pe salarii, pensii şi ajutoare sociale, în loc să construiască drumuri, şcoli şi spitale sau să-şi retehnologizeze puţinele companii pe care le mai are în portofoliu”.

La rândul lor, băncile au preferat să nu-şi asume niciun risc în economie, speculând „foamea de bani din ce în ce mai mare a bugetului de stat”.  „Ca să-şi finanţeze deficitele bugetare şi de cont curent, statul şi-a propus să împrumute doar anul acesta vreo 50 miliarde lei de pe piata internă şi vreo 3 miliarde euro de pe pieţele internaţionale.

Trebuie să înţelegem că împrumuturile costă. Cam vreo 2,5 miliarde euro anual. Dacă în ianuarie, randamentul la titlurile de stat era de 3,23%, acum a ajuns 3,80% şi va trece de 4% până la sfârşitul anului”, a declarat Borza.    În timp ce noi ne împrumutăm din ce în ce mai scump, Ungaria a reuşit performanţa să lanseze în octombrie o emisiune de titluri de stat de 15 miliarde de forinţi, aminteşte Borza, precizând că a avut avut loc o suprasubscriere de 49 de miliarde de forinţi, în condiţiile în care statul dădea o dobândă negativă de -0,2%.

Cu alte cuvinte, la scadenţă, finanţatorii pleacă acasă cu mai puţini bani decât au împrumutat.   „Deci iată cum o ţară cu o populaţie şi o suprafaţă reprezentând jumătate din populaţia şi suprafaţa României şi cu un PIB cu 60 miliarde euro mai mic decât al nostru, se bucură de o mult mai mare favorabilitate şi încredere în rândul investitorilor şi finanţatorilor străini”, susţine Borza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here